Nove studije

Znanost potvrdila: Psi zaista mogu razgovarati s vlasnicima i to pomoću - tipki!

Shutterstock
12.10.2024.
u 18:00

Ako ste ikada imali osjećaj da vam vaš pas pokušava nešto reći, znanstvenici sada tvrde da ne morate biti dr. Dolittle da biste znali što im je na umu.

Istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu otkrili su da psi zaista mogu ‘govoriti’ sa svojim vlasnicima koristeći tipke na zvučnoj ploči, piše Daily Mail. Tijekom COVID-19 lockdowna, vlasnici pasa, koji su bili u izolaciji, uspjeli su naučiti svoje ljubimce komunicirati pomoću niza tipki koje reproduciraju zvukove kada ih se pritisne.

Zapanjujuće komunikacijske vještine nekih pasa izazvale su skepticizam u javnosti, ali istraživači sada tvrde da ovi impresivni psi zaista znaju što govore. Dakle, ako želite razgovarati sa svojim krznenim prijateljem, evo kako to možete isprobati i sami.

VEZANI ČLANCI: 

Što je trening sa zvučnom pločom?

Često je teško znati što vaš pas želi na temelju njihovog lajanja ili cviljenja. Ali trening sa zvučnom pločom ili tipkama način je da svom psu pružite više alata za komuniciranje njegovih potreba i želja. Treneri psima daju zvučnu ploču sastavljenu od pojedinačnih tipki, pri čemu je svaka programirana za proizvodnju različite riječi. Te riječi mogu biti jednostavni pojmovi poput park, mačka ili hrana, ili apstraktnije ideje poput želim,sretan ili tužan.

Kada pas želi komunicirati s vlasnikom, može pritisnuti te tipke šapom kako bi složio skup riječi. Jedan pas, imena Bunny, postao je poznat na internetu kada je njezina vlasnica snimila napredak njezinog treninga sa zvučnom pločom. U početku, Bunny je mogla pritisnuti samo određenu tipku kada je htjela izaći van ili obaviti nuždu.

@whataboutbunny This changes everything we think we know #dogsoftiktok #talkingdog #language #comunication #fypシ ♬ original sound - I am Bunny

Ali uskoro je njezin vokabular narastao do te mjere da je mogla tražiti igru, izlazak i čak reći vlasnici Alexis Devine iz Tacomaa, Washington, da je voli.

Što je studija otkrila?

Kada su se pojavili ovi viralni videozapisi, mnogi su tvrdili da psi poput Bunnyja ne mogu govoriti u konvencionalnom smislu. Umjesto toga, skeptici su predložili da psi jednostavno pritišću tipke kao odgovor na akcije svojih vlasnika, bez pravog razumijevanja njihovog značenja. Dr. Federico Rossano, kognitivni znanstvenik sa Sveučilišta Kalifornija u San Diegu i glavni autor studije, kaže da je ovo istraživanje posebno usmjereno na suprotstavljanje tim tvrdnjama. Istraživači su prvo posjetili domove 30 vlasnika pasa diljem SAD-a kako bi testirali njihove reakcije na signale sa zvučne ploče. Zatim su tijekom COVID-19 pandemije 2022. godine, 29 vlasnika pasa nastavili pokuse kod kuće.

VEZANI ČLANCI: 

Suprotno javnom skepticizmu, ovi pokusi otkrili su dokaze da psi trenirani za korištenje zvučnih ploča zaista razumiju značenje riječi. Istraživači su otkrili da su psi odgovarali na riječi poput igra i van na odgovarajući način, bez obzira na to jesu li ih izgovorili njihovi vlasnici ili su ih aktivirali pritiskom na tipku. Osim toga, psi su reagirali na isti način kada bi tipke pritisnula nepoznata osoba.

Dr. Rossano kaže: “Naši nalazi su važni jer pokazuju da su riječi važne psima i da reagiraju na same riječi, a ne samo na povezane signale.“ Prethodne studije sugerirale su da psi imaju iznenađujuće dobro razumijevanje ljudskog jezika. U jednoj studiji iz 2022. godine, istraživači su psima puštali isječke koji su sadržavali pravi jezik ili besmislice izvedene iz španjolskog ili mađarskog jezika.

VEZANI ČLANCI: 

Koristeći MR uređaj, istraživači su otkrili da su dva isječka aktivirala različite dijelove mozga pasa, što sugerira da mogu razlikovati jezike. Druga istraživanja sugeriraju da psi mogu naučiti do 215 različitih riječi iz jezika svog vlasnika. Dr. Rossano kaže: “Tek smo zagrebali površinu u ovoj studiji. Buduća istraživanja istraživat će kako psi aktivno koriste ove tipke, uključujući značenje i sustavnost iza redoslijeda pritisaka tipki.”

Pas iz čovjeka izvuče svu dobrotu, a udomiti starijeg psa ima i prednosti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije