I to se događa!

U zadnji čas je otpao ručak kod mame? Evo s čim ćete spasiti stvar i dobiti na brzinu jako fini ručak koji izgleda sjajno

Foto: Sandra Rončević
U zadnji čas je otpao ručak kod mame? Evo s čim ćete spasiti stvar i dobiti na brzinu jako fini ručak koji izgleda sjajno
09.04.2023.
u 07:00
Rolada je uvijek dobra ideja, a za Uskrs se ne priprema bilo kakva, već od tankih odrezaka pilećeg filea, fino narezane šunke, blanširanog mladog špinata, ribanog sira grana padano i kuhanih jaja. Uz nju napravite pire od celera ili klasični pire od krumpira, na stol stavite veliku zdjelu lisnate salate i eto veselja za cijelu obitelj!
Pogledaj originalni članak

Kod rolanja pomozite si prozirnom folijom, a kod pričvršćivanja i pečenja zarolane rolade papirom za pečenje. Kad ovako zarolate roladu, za pričvršćivanje mesa vam nisu potrebni niti konac niti čačkalice, samo dobro omotate papirom i krajeve zavežete u “bombončić”, objašnjava na svom blogu O slanom i slatkom, gastroblogerica Sandra Rončević.

Foto: Sandra Rončević

Rolada od piletine, šunke, špinata i jaja

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 800 g odrezaka pilećeg filea
  • 400 g mladog špinata
  • 1 režanj češnjaka
  • malo muškatnog oraščića
  • 150 g tanko rezane kuhane šunke
  • 4 jaja
  • 100 g ribanog sira grana padano
  • sol, papar
  • 3-4 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica svježeg začinskog bilja (ružmarin, timijan, kadulja)

Priprema:

Zakuhajte vodu, ubacite mladi, oprani špinat i blanširajte ga 5-6 minuta. Ocijedite pa ga ubacite u dobro zagrijanu tavu u koju ste dodali 2 žlice maslinova ulja i sotirajte ga koju minutu, potom dodajte protisnuti češnjak, malo papra i  soli te malo muškatnog oraščića i sve zajedno sotirajte još koju minutu. Ohladite pa umiješajte par žlica ribanog sira grana padano (ostalo ostavite za kasnije). U kipuću vodu ubacite jaja i kuhajte ih 10 minuta. Ohladite i ogulite.

Foto: Sandra Rončević

Odreske pilećih prsa dobro istucite batom za meso, malo ih posolite pa ih složite na komad prozirne folije jedne do drugih, i to tako da se djelomično preklapaju. Preko njih stavite tanko rezanu šunku, na šunku nanesite pripremljeni špinat, ali ne do kraja, ostavite barem 8 cm do ruba. Na špinat stavite preostali sir, pa jedno 7-8 cm od ruba na sir složite jaja (jedno do drugoga). Uz pomoć folije čvrsto zarolajte (krenite od dijela s jajima pa sve prema kraju na kojem nema špinata). Prebacite na papir za pečenje koji ste pokapali maslinovim uljem i sjeckanim začinskim biljem pa čvrsto omotajte u papir i špagom zatvorite krajeve (dobit ćete oblik velikog bombona). Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 30 minuta. Potom izvadite meso iz papira, okrenite grijač na grill, pojačajte temperaturu na 200 °C i dodatno zapecite 10-15 minuta, odnosno dok rolada ne dobije lijepu zlatnu boju. Pečeno ohladite barem 15 minuta pa narežite i poslužite uz sezonsku salatu i pire od krumpira ili celera.

Pripreme za Uskrs

Šećer na kraju: Pripremite pincu prema receptu Ane Grgić, chefice hotela Esplanade

Pinca je slatki kruh, nezaobilazna poslastica svakog uskrsnog stola u kojoj uživaju baš svi. Priprema iziskuje više vremena, ali miris dizanog tijesta vraća nas u bezbrižne dane djetinjstva te stvara pravi blagdanski ugođaj. Mali zaokret u receptu možete napraviti tako da prilikom prvog miješenja u pincu ubacite komadiće čokolade, kandirano voće, mljeveni anis ili orašaste plodove.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar HajdukLika
HajdukLika
20:49 09.04.2023.

Jako fini? Pa valjda je na hrvatskom jeziku vrlo ukusni!