opasno po život

Ubije 20 tisuća ljudi svake godine: Samo jedan zalogaj ovog tajlandskog jela može vam izazvati rak jetre

Foto: shutterstock/Wikipedia
Ubije 20 tisuća ljudi svake godine: Samo jedan zalogaj ovog tajlandskog jela može vam izazvati rak jetre
30.09.2024.
u 10:30
Unatoč izazovima, dr. Khuntikeo ostaje predan svojoj misiji, vjerujući da će obrazovanje i svijest o opasnostima ove hrane spasiti buduće generacije.
Pogledaj originalni članak

Tajlandska kuhinja slovi za izvanredan spoj okusa, od popularnog Pad Thaija do ukusnih curryja - ima za svakoga ponešto. No, iako je većina tih jela ukusna i zdrava, postoji jedno koje nosi ozbiljne zdravstvene rizike. Ova lokalna delicija može uzrokovati opasan oblik raka jetre, a godišnje se povezuje sa smrću čak 20.000 ljudi u Tajlandu, piše LADBible

Iako ovo jelo nećete naći u tajlandskim restoranima ili supermarketima, vrlo je popularno u ruralnim dijelovima zemlje, osobito u siromašnijim pokrajinama poput Isaana i Khon Kaena. Zove se koi pla i radi se o mljevenoj sirovoj ribi pomiješanoj s biljem, začinima i limunovim sokom. Tajlanđani u tim regijama često ga konzumiraju svakodnevno.

VEZANI ČLANCI: 

Na prvi pogled, sirova riba ne izgleda kao očit uzrok raka. Međutim, pravi problem leži u parazitima – pljosnatim crvima, ili metiljima, koji se nalaze u slatkovodnim ribama iz rijeke Mekong. Konzumacija ovih parazita dovodi do povećanog rizika od razvoja kolangiokarcinoma, zloćudnog raka žučnih kanala, a regija Isaan bilježi najveći broj slučajeva ove bolesti na svijetu.

Dr. Narong Khuntikeo, tajlandski kirurg, posvetio je svoj život borbi protiv ove smrtonosne delicije, nakon što su mu roditelji umrli od raka jetre zbog konzumacije koi pla. ‘Ovdje je to ogroman zdravstveni problem’, izjavio je za France-Presse, naglašavajući da mnogi oboljeli umiru u tišini, bez puno pažnje.

VEZANI ČLANCI: 

Kolangiokarcinom, poznat kao ‘tihi ubojica’, ima vrlo nisku stopu preživljavanja ako se ne otkrije na vrijeme i ne liječi kirurškim putem. Dr. Khuntikeo, zajedno s timom stručnjaka, proveo je godine testirajući stanovnike Isaana na prisutnost parazita, koristeći ultrazvuk i testove urina. Otkriveno je da je do 80% ljudi iz određenih zajednica zaraženo.

Unatoč naporima da se educiraju lokalni stanovnici, uključujući uvođenje školskih programa koji upozoravaju na opasnosti sirove hrane, starija generacija i dalje pruža otpor. Mnogi smatraju da se kuhanjem ribe, iako najsigurniji način eliminacije parazita, gubi autentični okus. No, iako promjene u prehrambenim navikama sporo dolaze, ali liječnik se nada da će njegovi napori spasiti mnoge živote u budućnosti.

Ako imate ovakve simptome kod bolova u trbuhu, obavezno posjetite liječnika!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.