Ugodno druženje, zamamni mirisi i neodoljivi okusi sažetak su radionice Akademije zdravog kuhanja "Od mora do stola: zdrava priprema ribe" u organizaciji Centra za kulturu prehrane, Večernjeg lista i zdravstvenog portala Ordinacija.hr te uz partnera Tvornicu Mardešić.
Polaznici su naučili kako odabrati svježu ribu, pripremiti je, koje su sve značajke konzervirane ribe te da ova namirnica ne mora nužno biti skupa da bi bila ukusna i zdrava.
Ljubav prema kuhanju
Voditeljice radionice, gastroblogerica Anja Bajt i health coach Vanja Varga posebno su istaknule da i najjeftinija riba sadrži potrebne nutrijente te da ova namirnica ne mora nužno biti skupa kako bi bila zdrava i ukusna.
Jedan od najgorljivijih polaznika radionice bio je srednjoškolac Frane Tomljenović koji je u Zagreb došao čak iz Krka kako bi mogao prisustvovati radionici. Upravo je to bila njegova želja za 17. rođendan, a budući da je odličan učenik Ugostiteljske škole, roditelji ga nikako nisu mogli odbiti!
– Čitam novine i, osim sporta, jako me zanima kuhanje. Vidio sam oglas za radionicu, pomislio kako bi bilo zgodno proširiti svoje znanje i odlučio sam pitati roditelje da me puste. Morao sam izostati iz škole, ali to nije bio nikakav problem jer sam među boljima u razredu – otkrio nam je Frane koji je prvi doticaj s kuhanjem imao u petoj godini.
Riblji trio
Frane je s drugim polaznicima na radionici pripremio tri riblja jela: juhu od oslića s korjenastim povrćem, maslinovim uljem i limunovim sokom; srdelice pečene u pećnici (kao alternativa prženju) s peršinom, bijelim vinom i svježom rajčicom te focacciu sa srdelama Mardešić i ružmarinom.