Otkad se uj Hrvatskoj pojavila prva artisan pekarnica shvatili smo koliko kruh može biti dobar. Onda smo se za vrijeme lockdowna i sami okušali u njegovoj pripremi. Budući da smo sigurni kako ste u međuvremenu postali pravi majstor za pripremu kruha i peciva, predlažemo da u svoju knjižicu recepata svakako uvrstite i ovaj s bloga MyTastyPot.
Domaće pecivo za mini-burgere
Sastojci:
1 kg glatkog bašna
40 g svježeg kvasca
400 ml tople vode
60 ml ulja
80 g šećera
1 jaje
18 g soli
15 g mlijeka u prahu
Premaz:
1 jaje
1-2 žlice vode
sjemenke bijelog i crnog sezama, lana, kima...
Priprema:
U toploj vodi razmutite kvasac. Sjedinite sve ostale sastojke i dodajte razmućeni kvasac. Stavite u posudu koju ste prethodno posuli brašnom, prekrijte krpom, pa ostavite na toplom mjestu oko jedan sat da naraste. Premijesite tijesto dva puta. Od tijesta napravite loptice težine 50-60 g, stavite ih na lim za pečenje (na koji ste prethodno stavili papir za pečenje), prekrijte plastičnom folijom, pa ostavite na toplom oko 30 minuta do sat vremena da narastu. Zagrejte u međuvremenu pećnicu na 200-220 stupnjeva (ovisno o jačini pećnice) i stavite vrelu vodu u neku manju posudu koju ćete staviti na dno pećnice. Žemljice dobro premažite razmućenim jajima i vodom, pospite sjemenkama po želji (sezam, lan, mak, kim…..) i pecite 15-20 minuta.