Ne postoji ništa tako uzbudljivo kao uživanje u ukusnim ljetnim proizvodima, a svježe ubrani kukuruz uvijek je omiljen među najdražima. Prava ljepota kukuruza je u tome što je pristupačan, jednostavan za napraviti i može se pripremiti na bezbroj načina. I dok možete kuhati ili peći kukuruz, nema ničeg ukusnijeg nego kada je savršeno pečen na žaru, kako piše Real Simple.
Tijekom ljetnih mjeseci svaka tržnica ima visoko izložen svježe ubrani kukuruz, još u ljusci. Mnoga tržišta nude kantu tako da možete oljuštiti kukuruz odmah i tamo prije nego što ga kupite, ali ako planirate oljuštiti kukuruz kod kuće, postoji nekoliko stvari na koje trebate pripaziti.
Kako odabrati najbolji kukuruz?
Ako kroz ljusku kukuruza osjetite čvrsta, puna zrna, to je znak da je kukuruz svjež i da će imati ukusan slatki okus. I možda mislite da smeđe svilenkaste rese na vrhu znače da kukuruz više nije dobar, ali to je zapravo znak da je savršeno svjež. Htjet ćete izbjegavati svaki kukuruz koji ima suhe ili crne rese.
Kukuruz sa čvrstim, svjetlozelenim ljuskama je najsvježiji. Možda ćete čak primijetiti da je ljuska malo vlažna i teška—to je dobar pokazatelj da je kukuruz svježe ubran.
Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put:
Pečenje kukuruza na roštilju nevjerojatno je jednostavno i ne oduzima vam gotovo nimalo vremena, ovisno o tome kako ga pripremate. Neki ljudi vole svoj kukuruz pečen na ugljenu ili namazan maslacem. Drugi bi se mogli odlučiti samo ispeći ga u foliji i uživati u prirodnoj slatkoći bez dodatnih sastojaka. Evo nekoliko načina kako uživati u kukuruzu na žaru cijelo ljeto.
Pecite kukuruz u foliji
Dugi komad aluminijske folije stavite na lim za pečenje i na njega položite kukuruz. Napravite smjesu od otopljenog maslaca, češnjaka u prahu, morske soli i crnog papra te obilato premažite kukuruz silikonskom lopaticom. Presavijte aluminijsku foliju oko kukuruza i čvrsto ga omotajte tako da ništa ne kaplje. Zapalite roštilj na srednje nisku temperaturu i stavite kukuruz oko 30 minuta. Nakon što skinete kukuruz s roštilja, dobro pazite da para izađe iz folije prije posluživanja.
Kukuruz na žaru
Prethodno zagrijte roštilj na 400 stupnjeva i stavite kukuruz izravno na rešetke. Kukuruz okrećite svake dvije minute, sve dok potpuno ne pougljeni – to bi trebalo trajati oko osam minuta. Skinite kukuruz s roštilja i namažite ga maslacem i morskom soli ili uživajte samostalno.
Pecite kukuruz u ljusci
Prethodno zagrijte roštilj na 400 stupnjeva i stavite kukuruz u ljusci direktno na rešetke. Ostavite kukuruz na roštilju tri minute sa svake strane, dok ljuske ne počnu svijetlo smeđe boje. Skinite kukuruz s roštilja i ostavite da se ohladi prije nego što ogulite ljuske i poslužite.
Nije izašao iz kuće 5 godina zbog viška kilograma, a sad napokon živi život:
Koliko gluposti "dok ne pougljeni,pa pečenje u foliji pa jeste li vi ikad probali pečeni kukuruz koji nema veza sa vašim savjetima.Pečenje na utišanoj vatri ,bez dodataka bibera i ostalih gluposti,naravno ako želite osjetiti slatkoću i prirodni ukus mladog kukuruza.