Sočno mljeveno meso upareno sa zrnima riže koji se tope u ustima, kupus koji kao da pleše po žlici dok ga pokušavamo kušati, i lagani umak koji savršeno nadopunjava cijelu priču. A kad odstoji još nekoliko dana i svi okusi se sljube, tada nastaje prava rapsodija u ustima, zar ne?
Upravo je sarma bila glavna junakinja prve epizode novog projekta Večernjeg lista „Što se kuha na sceni“. Riječ je o emisiji u kojoj ugošćujemo poznate Hrvate – influencere, food blogere, pjevače, trapere – koji će pokazati svoje kulinarsko umijeće, otkriti pokoje nove vještine, ali i pokazati kako se snalaze pod pritiskom. U prvoj epizodi ugostili smo Ladu Kušec Deči (@s.lada.k), 25-godišnju influencericu koja se primarno bavi recenziranjem hrane i okuplja više od 60.000 pratitelja na TikToku i Instagramu. Kao osoba koja svakodnevno isprobava nešto novo, no potom ne oklijeva pripremati tradicionalne recepte u kućnoj radinosti, Lada je idealan gost prve epizode.
Međutim, znamo da bez pažljivog odabira začina okus sarme nije onakav kakvog pamtimo. Zbog toga smo u recept dodali tajni sastojak – Podravka Fant mješavinu za punjenu papriku i sarmu koja nam je olakšala pripremu jela.
A kako se Lada snalazi u brzopoteznim pitanjima? Je li vješta u slaganju sarme? S kime bi otišla na večeru i koje jelo ju je oborilo s nogu na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu? Otkrivamo u prvoj epizodi emisije „Što se kuha na sceni“.
Blagdanska sarma by Lada i Karla
Sarme su među naomiljenijim domaćim jelima svih generacija, a s ovim fantastičnim receptom nećete pogriješiti. I pritom nemojte zaboraviti - „Možeš zeznut sve, al' fantastično jelo ne“!
Priprema
- Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
- Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant i rižu te dobro promiješajte.
- Listovima kupusa odstranite zadebljale dijelove. Na svaki list stavite 1 do 2 žličice mesnog nadjeva pa sarmice savijajte od zadebljalog dijela prema kraju lista.
- Krajeve dobro uvijte da se sarmice pri kuhanju ne odmotaju. Ostatak kupusa narežite na rezance i stavite na dno šire posude.
- Sarmice složite u jednom sloju, uredno, ali vrlo tijesno jednu uz drugu i preko njih stavite ploške pancete te listove lovora.
- Ulijte vode toliko da pokrije sadržaj, poklopite i kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Za vrijeme kuhanja jelo ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu.
- Tijekom pripreme po potrebi dolijevajte vodu kako bi sarmice cijelo vrijeme bile prekrivene tekućinom.
- Potkraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, dimljenu papriku, Vegetu i umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Pustite da sve još kuha 10-ak minuta da se okusi povežu.
- Jelo treba sadržavati dovoljno tekućine.
Posluživanje: Poslužite s pire krumpirom.
Savjet: Kombinacija lovora, cimeta i klinčića dat će dodatnu mirisnu blagdansku notu ovom receptu za sarmu.
Sastojci
- 2 Fanta za punjenu papriku i sarmu
- 200 ml mlake vode
- 500 g mljevene svinjetine
- 120 g Zlato polje Sant' Andrea riže
- 1 – 2 glavicekiselog kupusa
- 100 g Podravka pancete
- 2 lista Vegeta Maestro lovora
- 300 ml Passate Podravka
- ½ žličice Vegeta Maestro dimljene paprike
- 1 žlica Dolcela Gussnela
Sadržaj nastao u suradnji s Fantom.