Što se kuha na sceni

Pogledajte kako se miljenica generacije Z snalazi u pripremi sarme

Foto: Kruno Galjar
24.12.2024.
u 15:33

Ovih dana iz mnogih domova „čuje se“ opojan miris sarme, jer blagdansko vrijeme, složit ćete se, ne može proći bez ove delicije.

Sočno mljeveno meso upareno sa zrnima riže koji se tope u ustima, kupus koji kao da pleše po žlici dok ga pokušavamo kušati, i lagani umak koji savršeno nadopunjava cijelu priču. A kad odstoji još nekoliko dana i svi okusi se sljube, tada nastaje prava rapsodija u ustima, zar ne?

Upravo je sarma bila glavna junakinja prve epizode novog projekta Večernjeg lista „Što se kuha na sceni“. Riječ je o emisiji u kojoj ugošćujemo poznate Hrvate – influencere, food blogere, pjevače, trapere – koji će pokazati svoje kulinarsko umijeće, otkriti pokoje nove vještine, ali i pokazati kako se snalaze pod pritiskom. U prvoj epizodi ugostili smo Ladu Kušec Deči (@s.lada.k), 25-godišnju influencericu koja se primarno bavi recenziranjem hrane i okuplja više od 60.000 pratitelja na TikToku i Instagramu. Kao osoba koja svakodnevno isprobava nešto novo, no potom ne oklijeva pripremati tradicionalne recepte u kućnoj radinosti, Lada je idealan gost prve epizode.

Međutim, znamo da bez pažljivog odabira začina okus sarme nije onakav kakvog pamtimo. Zbog toga smo u recept dodali tajni sastojak – Podravka Fant mješavinu za punjenu papriku i sarmu koja nam je olakšala pripremu jela.

Foto: Kruno Galjar

A kako se Lada snalazi u brzopoteznim pitanjima? Je li vješta u slaganju sarme? S kime bi otišla na večeru i koje jelo ju je oborilo s nogu na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu? Otkrivamo u prvoj epizodi emisije „Što se kuha na sceni“.

Blagdanska sarma by Lada i Karla

Sarme su među naomiljenijim domaćim jelima svih generacija, a s ovim fantastičnim receptom nećete pogriješiti. I pritom nemojte zaboraviti - „Možeš zeznut sve, al' fantastično jelo ne“!

Priprema

  1. Sadržaj vrećice Fanta pomiješajte sa 100 ml mlake vode i ostavite nekoliko minuta.
  2. Mljevenom mesu dodajte pripremljeni Fant i rižu te dobro promiješajte.
  3. Listovima kupusa odstranite zadebljale dijelove. Na svaki list stavite 1 do 2 žličice mesnog nadjeva pa sarmice savijajte od zadebljalog dijela prema kraju lista.
  4. Krajeve dobro uvijte da se sarmice pri kuhanju ne odmotaju. Ostatak kupusa narežite na rezance i stavite na dno šire posude.
  5. Sarmice složite u jednom sloju, uredno, ali vrlo tijesno jednu uz drugu i preko njih stavite ploške pancete te listove lovora.
  6. Ulijte vode toliko da pokrije sadržaj, poklopite i kad zakipi, kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Za vrijeme kuhanja jelo ne miješajte, nego samo povremeno protresite posudu.
  7. Tijekom pripreme po potrebi dolijevajte vodu kako bi sarmice cijelo vrijeme bile prekrivene tekućinom.
  8. Potkraj kuhanja dodajte pasiranu rajčicu, dimljenu papriku, Vegetu i umiješajte Gussnel razmućen u malo vode. Pustite da sve još kuha 10-ak minuta da se okusi povežu.
  9. Jelo treba sadržavati dovoljno tekućine.

Posluživanje: Poslužite s pire krumpirom.

Savjet: Kombinacija lovora, cimeta i klinčića dat će dodatnu mirisnu blagdansku notu ovom receptu za sarmu.

Sastojci

Sadržaj nastao u suradnji s Fantom. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije