Istraživanja su pokazala da konzumacija određene hrane i pića može pomoći tijelu u eliminaciji štetnih tvari. Zadovoljna.hr piše da bi svatko u svoj jelovnik trebao uvrstiti i ova tri popularna začina koja čiste pluća pušačima.
Češnjak: Češnjak je poznat po mnogim ljekovitim svojstvima. Često ga nazivaju prirodnim antibiotikom i sredstvom za odčepljivanje dišnih puteva. Također, posjeduje antikancerogena i protuupalna svojstva te djeluje protiv gljivica i određenih virusa. Češnjak sadrži alicin, koji uništava infekcije dišnih puteva. Brojne studije pokazale su da je učinkovit u čišćenju pluća kod pušača i bivših pušača. Osim što dodaje okus mnogim jelima, najdjelotvorniji je kad se jede sirov. Međutim, osobe s problemima sa želucem i probavnim sustavom trebale bi izbjegavati veće količine češnjaka.
Đumbir: Đumbir je također poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, ublažava upale te pomaže uklanjanju toksina iz pluća i tijela, zbog čega se preporučuje bivšim pušačima. Ovaj korijen limunske arome potječe iz jugoistočne Azije, ali je posljednjih godina sve prisutniji i na hrvatskom tržištu. Najčešće se koristi za pripremu čajeva ili se dodaje u zdrave napitke, ali može biti i začin za slana i slatka jela. Đumbir je vrlo potentan, pa se ne preporučuje konzumirati više od komadića veličine oko dva centimetra dnevno. Za pravilnu dozu najbolje je konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom.
Kurkuma: U prehranu uključite i kurkumu, bilo svježi gomolj ili začin u prahu. Neka istraživanja sugeriraju da kurkuma pomaže u čišćenju pluća od štetnih tvari kao posljedica pušenja ili života u zagađenom okruženju. Također, sprječava bolesti dišnog sustava. Kurkuma se tradicionalno koristi za curryje i druga indijska jela, pripremu zlatnog mlijeka te razne zdrave smoothieje. Da biste uživali u protuupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je s malo crnog papra.