zanimljive ideje

Uživajte u pikniku uz ideje koje je za Slano&Slatko pripremio Andrew Gaskin!

Foto: Danijel Berković/Pixsell
piknik
Foto: Danijel Berković/Pixsell
piknik
Foto: Danijel Berković/Pixsell
piknik
Foto: Danijel Berković/Pixsell
piknik
Foto: Danijel Berković/Pixsell
piknik
16.05.2016.
u 17:47
Boravak na otvorenom uz fine i lijepo složene zalogaje u trenutku će se pretvoriti u gozbu. Čak i najjednostavnija hrana ukusnija je u društvu
Pogledaj originalni članak

Piknik, uživanje u hrani na otvorenom, a potom i roštiljanje, poznati su kao način druženja i zabave već stoljećima. Oduvijek se hrana nosila na svaki i malo duži put, pakirala se – ovisno o društvenom statusu – u platnene zavežljaje, odnosno kožnate torbice, ili košare u koje se smještao porculan, pribor za jelo, čaše...

Upravo jedna takva košara, izvrnuta sa svim delicijama koje se u njoj nalaze, našla se na slici Édouarda Maneta, čuvenom “Doručku na travi”. Uživanje u hrani na otvorenom na slici je, doduše, palo u drugi plan jer je dama posve naga pred dvojicom u razgovor udubljenih muškaraca, no potvrđuje da su običaji izlaska u prirodu i uživanja u trenucima dijeljenja obroka bili uobičajani društveni događaji i to vrlo popularni. Za razliku od Maneta, Claude Monet na svojim je platnima bio nešto više koncentriran na hranu, a prisjetimo li se njegovih djela, moglo bi se reći da je bio gurman.

Njegovi su piknici mahom imali zavidan meni – od pečenog mesa, kokoši, voća i neizostavnog vina. Veliki majstori poput Cézannea i Renoira također su bilježili piknike na svojim platnima. Piknik u filmskom izdanju ovjenčan je i Oscarom. Naime, film “Piknik” u kojem su glumili Kim Novak i William Holden dobio je čak dva Oscara. I Hrvatska se može podliti filmom na temu piknika.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Naime, film “Piknik” redatelja Jure Pavlovića nominiran je za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film. Dakle, nema sumnje, više je no dovoljno razloga da oživimo dobar običaj, pripremimo ponešto, spakiramo i zaputimo se na izlet, pa barem i do obližnjeg parka.

Piknik je puno više od jedenja na otvorenom, to je, zapravo, vrijeme koje ćemo provesti u druženju, u okruženju izvan doma, na improviziranom mjestu.

Valja stoga zaboraviti na formalnosti i eventualne nelagode koje će izazvati mravac koji zaluta prema sendviču li travka u salati. Prvi korak k organizaciji piknika jest dobra volja, a potom i dobar plan što pripremiti i ponijeti.

Najjednostavnije je na pikniku jesti sendviče, no kako bi oni bili za pamćenje, potrudite se ispeći domaći kruh. Imat ćete pod kontrolom njegov tip, boju, količinu i dodatke prema kojima moćete osmisliti što ćete na kruh složiti. Ne zaboravite da slatkasti kruhovi poput kukuruznog vole nježnije okuse i maslac, prije doli maslinovo ulje. Još je bolja ideja da, oblikujući kruh, razdvojite masu tijesta i napravite više manjih kruščića pa složite različite paketiće s raznovrsnim dodacima...

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Odaberite fine salame – kupovne ili domaće – po ukusu. Dodajte lijep komad sira. Ugledajte se na Francuze koji su uz komad briea i baquet te bocu vina zabaviti se cijelo poslijepodne. Uz vrlo malo truda pripremite domaću paštetu ili namaz, spakirajte i narezano pečenje, dodajte nešto slatko, malo voća, bocu vina i – spremni ste. Paštete su vrlo zahvalna rješenja za piknik.

Od čega god ih napravili – iznutrica, tune, piletine... spakirajte ih u staklenku, prelijte otopljenim maslacem i kada se ohladi, zatvorite. Prije zatvaranja poklopca ubacite pokoji listić prepržene kadulje, aroma će prožeti meso i dati sjajnu aromu mesnim paštetama.

Ako radite paštetu od tune, dodajte nasjeckane masline ili usoljene kapare. Obroci na pikniku su više uživanje doli cjeloviti i uravnoteženi. Kako ne biste ostali gladni, neka se u rezervi nađe pokoje tvrdo kuhano jaje. U staklenke zapakirajte i salatu koju kombinirajte s nečim konkretnim, tjesteninom, grahoricama ili nečim drugim.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Ovakve kombinacije s kiselkastim otvorit će apetit, posebno najmlađim izletnicima. Oni će, nema sumnje, u stankama između igre svratiti po koji komadić pohanog batka. Iznenadite ih i “košuljicu” za pohanje zamijenite drobljenim kukuruznim pahuljicama koje zašarenite pistacijom, sezamom ili košticama od bundeve. Da batci ne bi bili premasni, pecite ih, a ne pržite. Pripazite na količine. Naime, u novom okruženju moglo bi se pojesti više no što očekujete. Ne zanemarite slatko. Ono što je praktično su muffini koje možete napraviti u trenu, praktični su za pakiranje i svi ih vole. No, lijepo bi bilo vidjeti u košari za piknik i konkretan komad kolača, krostatu ili neku lijepu pitu. Ako niste vješti s pečenjem kolača, ponesite voće. I neki dobar komad sira umjesto deserta. U odabiru vina za piknik budite oprezni. Neka to budu lakša bijela vina kako u kombinaciji crvenih sa suncem ne bi bilo iznenađenja. I, dakako, za kraj, ne zaboravimo na odgovornost koju povlači uživanje u pikniku. Sve svoje što nam je ostalo, sa sobom odnesimo. Uživajte u pikniku uz ideje koje je za Slano&Slatko i naš piknik uz more pripremio Andrew Gaskin, šef hrane i pića u Maistri.

>>Vrijeme je za piknik, pretvorite ga u gozbu

>>Divljač: Od viteških gozbi do današnjeg stola

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.