SPECIJALITETI

Vanilija i list za jesensko druženje Gastronauta

Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
Foto: Željko Suhadolnik
gastronauti (1)
06.10.2013.
u 15:56
Gastronauti, iz raznih područja Hrvatske, ali i iz inozemstva, otkrivanje enogastro delicija počeli su u čarobnom hotelu San Rocco
Pogledaj originalni članak

Istra je trećina hrvatskog turizma, a uz prirodne ljepote aduti su i maslinovo ulje, vino i specijaliteti u tanjuru. Sjeverozapadna Istra bila je odredište za jesensko dvodnevno druženje Kluba Gastronauta. To je udruga štovatelja i promicatelja kulture stola, mahom ugostitelja, okupljenih oko tvrtke Abisal Karin Mimice. Gastronauti, iz raznih područja Hrvatske, ali i iz inozemstva, otkrivanje enogastro delicija počeli su u čarobnom hotelu San Rocco obitelji Fernetich u Brtonigli. Mali zalogaji iz njihova nadaleko čuvenog restorana ali i čitav pršut zaliveni su Veraldinom i Cattunarovom malvazijom.

Bio je to uvod za posjet Vinariji Franca i Vesne Cattunar u susjedstvu, obližnjoj Novoj Vasi. Vinom su se počeli baviti još 1985. godine, bile su to ispočetka skromnije količine, a danas su podigli golemu, tehnološki suvremeno opremljenu vinariju u kojoj je i 150 barriquea proizvedenih u raznim zemljama. Obrađuju 45 hektara, polovica je od toga malvazija, 30 posto je terana, ostalo su chardonnay, sauvignon, muškat žuti i ruža, merlot, cabernet sauvignon. Proizvode i rose pjenušac od terana. Vinogradi su im na sve četiri zemlje (crvenoj, bijeloj, crnoj i sivoj), po čemu je taj kraj poznat.

U Novigradu, domaćini, hotel Nautica (direktorica Suzana Vrtičević Tica) u samoj marini dočekali su Gastronaute pićem dobrodošlice, najstarijim biljnim likerima na svijetu Chartreuse, višestoljetne tradicije. Tema večere u njihovom restoranu Navigare bila je Okusni wellness – vanilija i skiperski specijaliteti. Pa su se tako na jelovniku našli salata s kapešantom i maslinovim uljem s vanilijom, marinirani carpaccio brancina u soku naranče, limete i vanile, pa file lososa s finom kremom graška i korijena peršina i maslinovim uljem s vanilijom…A vanilija, čuli smo, uz druge odlike djeluje na bolje raspoloženje. Uz Cattunarove malvaziju i chardonnay, točeni su i daruvarska graševina i sauvignon, Josićev sauvignon i Buhačev traminac. Na kraju – degustacija sjajnih rumova, uvoznika Vitis O&N (kao i biljnih likera).

Sljedećeg dana prvo je posjećena uljara obitelji Babić (Michelle i Ante), i baš je počinjala berba maslina. Otvorena je 2007. godine, ti mladi ljudi koji su se nekada bavili tekstilom, imaju 1800 stabala (nisu sva još u rodu), godišnje dobiju 1500 do 2000 litara. Sorte su im lecino, buža i istarska bjelica. Sadit će još, do 2300 maslina, što im je dovoljno, računaju, da se od ulja može živjeti. Prerađuju masline i za druge, godišnje prerade oko 500 tona.

Nakon ulja valjalo je kušati i vino, u vinariji jednog od najpoznatijih i najboljih istarskih i hrvatskih vinara Morena Degrassija u Bašaniji kod Savudrije. Sa suprugom Alison često priređuje i degustacije, u atraktivno uređenoj intimnoj kušaonici, za manji broj posjetitelja uz asistenciju Siniše Škaberne. U Degrassijevih je 25 hektara vinograda sa čak 16 sorti, na nekim od najboljih istarskih položaja kao što su Bomarchese, Contarini, Ferme... Kod crnih mu se vina ističu teran, merlot i cabernet sauvignon, u butelje puni i cabernet franc, prestižne su crne kupaže pod imenom Terre Bianche, a s istim imenom i bijele kupaže u kojima su malvazija, sauvignon, chardonnay i viognier; u nas rijedak viognier s juga Francuske veliki mu je favorit, užitak su i rosei. Priprema i odličan pjenušac, od chardonnaya i žutog muškata, ali samo po 1000 litara, za posebne prigode, ne i prodaju. Vina su mu poznata i po duljem odležavanju, dozrijevanju.

Za odličan se ručak nakon toga pobrinuo čuveni restoran Badi u Lovrečici blizu Umaga, poznat i preko granica po svojim izvrsnim specijalitetima. Tema je sada bio švoj, tj. list. Maštovite, bogate kreacije s osobnim pristupom: carpaccio od filea lista u točadi rikole, pa sjajni marinirani list u medu!, potom reducirani consome s tortelinama punjenim listom, file lista na kremi od riže sa šafranom i list sa crnim tartufom. Uz Degrassijeva vina točene su i malvazije Piquentum te sivi pinot F. Armana.

>> Otvorana nova gastro meka na Kvarneru - Nova Bevanda

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.