Rizik za zdravlje

Većina građana tijekom kišnih dana čini ključnu pogrešku koja povećava vlagu i plijesan u domu

Foto: Envato Elements
vlaga i plijesan
Foto: Shutterstock
vlaga i plijesan
Foto: Envato Elements
vlaga i plijesan
Foto: Shuttterstock
vlaga i plijesan
Foto: Envato Elements
vlaga i plijesan
05.10.2024.
u 08:00
Mokra obuća ostavljena u hodniku, kišobrani koji nisu pravilno osušeni i neredovito prozračivanje prostorija samo su neke od uobičajenih pogrešaka koje mogu povećati rizik od stvaranja vlage i pojave plijesni, koji ne utječu samo na interijer našeg doma već i na naše zdravlje.
Pogledaj originalni članak

Koliko puta ste bili ljuti zbog kiše koja vam je pokvarila dan pa ste mokru obuću, odjeću ili kišobran samo bacili u ormar ili stavili pokraj zida? Tijekom kišnih mjeseci, u našim domovima dolazi do nakupljanja vlage, što može stvoriti idealne uvjete za razvoj gljivica i plijesni. Mokra obuća ostavljena u hodniku, kišobrani koji nisu pravilno osušeni i neredovito prozračivanje prostorija samo su neke od uobičajenih pogrešaka koje mogu povećati rizik od stvaranja vlage i pojave plijesni, koji ne utječu samo na interijer našeg doma već i na naše zdravlje.


Ostavljanje mokre obuće i odjeće u hodniku

Jedna od najčešćih pogrešaka koju činimo tijekom kišnih dana je ostavljanje mokre obuće, jakni i kaputa u hodniku odmah nakon ulaska u kuću. Vlažna obuća može zadržati vlagu dugo nakon što se izložimo kiši, a ako se ne suši pravilno, postaje plodno tlo za razvoj plijesni i gljivica.

Kako bismo izbjegli ovu pogrešku, preporučljivo je da nakon svakog dolaska kući obrišemo obuću suhom krpom te je ostavimo na mjesto s dobrom ventilacijom ili u blizini izvora topline. Također, obuću, koja se često nosi po kiši, možemo redovito čistiti i koristiti uloške od materijala koji apsorbiraju vlagu. Jakne i kapute, umjesto u ormarima, treba objesiti na otvorenim mjestima, gdje mogu slobodno cirkulirati zrak, a odjevni predmeti brže se sušiti.

Foto: Envato Elements
vlaga i plijesan


Problem mokrih kišobrana

Kišobrani su neizostavan dio svakog kišnog dana, ali mnogi od nas ih nakon korištenja ostavljaju u hodniku ili ih brzo zatvaraju i spremaju u ormar. Ova praksa može dovesti do povećanja vlage u zraku, posebno u manjim prostorima, što opet doprinosi rastu plijesni.

Umjesto ostavljanja kišobrana uza zid ili spremanja u ormare, trebali bismo ih otvoriti i pustiti da se osuše na zraku. Ako kišobran ostane mokar u zatvorenom prostoru, stvara dodatnu vlagu koja se može apsorbirati u zidove, namještaj ili tkanine, čime se povećava rizik od nastanka plijesni.

Foto: Envato Elements
vlaga i plijesan


Sušenje odjeće u zatvorenom prostoru

Kišni mjeseci često nas prisiljavaju da sušimo rublje unutar doma, ali ovakva praksa može značajno povećati razinu vlage u zraku. Mokra odjeća ispušta velike količine vlage dok se suši, a ako nemamo odgovarajući ventilacijski sustav, vlaga ostaje zarobljena u prostorijama, zidovima i tkaninama. Ako nemate mogućnost sušenja rublja na otvorenom, pokušajte ga sušiti u prostorima koji imaju dobru ventilaciju.


Ignoriranje sitnih popravaka

Kišni mjeseci često donose curenja i propuštanja kroz prozore ili krovove, a mnogi od nas ignoriraju ove sitne probleme u nadi da će proći sami od sebe. Nažalost, čak i najmanje curenje može dovesti do ozbiljnih problema s vlagom ako se ne riješi na vrijeme.

Redovito pregledavajte prozore, vrata i krovove za bilo kakve znakove curenja, posebno tijekom i nakon jakih kiša. Ako primijetite curenje, odmah poduzmite korake za popravak kako biste spriječili daljnje oštećenje i potencijalnu pojavu plijesni.

Foto: Shutterstock
vlaga i plijesan


Preskakanje redovitog prozračivanja prostora

Tijekom kišnih mjeseci, mnogi od nas zatvaraju prozore kako bi izbjegli ulazak kiše i hladnog zraka u dom. Međutim, nedovoljno prozračivanje prostorija dovodi do nakupljanja vlage u zraku, posebno u prostorima poput kuhinje i kupaonice.

Jedan od najboljih načina za suzbijanje vlage u domu jest redovito prozračivanje prostorija, čak i ako je vani hladno. Otvorite prozore barem nekoliko minuta dnevno kako bi zrak mogao cirkulirati i smanjiti razinu vlage.

Važnost ventilacije

Hladniji dani donose povećan rizik od nakupljanja vlage na hladnim zidovima i stvaranja plijesni, posebno u prostorijama s lošom ventilacijom, poput kupaonica, podruma ili na mjestima gdje su prozori rijetko otvoreni. Jedan od najučinkovitijih načina za prevenciju toga problema je ugradnja kvalitetnog I-VENT ventilacijskog sustava koji omogućava konstantan 24-satni protok svježeg zraka unutar doma, bez potrebe za otvaranjem prozora. Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Sadržaj nastao u suradnji s I-VENT-om.

Pogledajte na vecernji.hr