Večernjakove zvjezdice, dvije velike zvijezde – odlaze na police restorana u Osijeku i Slavonskom Brodu. Lumiere i Grozd ponudili su našim reporterima – najviše. Idemo prvo u Osijek. Veliki plakati filmskih evergreena po zidovima su osječkog restorana i wine bara Lumiere, a ne čudi to jer su naslonjeni uz kino Urania – u samome srcu grada. Filmski je štih u interijeru, a na tanjurima i u čašama mahom su lokalne, domaće namirnice.
– Nastojimo odabirati proizvođače u okolici od 50-ak kilometara. Preferiramo kutjevačko, slavonskobrodsko, baranjsko i erdutsko vinogorje. I gotovo 70 posto namirnica nam je od lokalnih OPG-ovaca – kazao je vlasnik Josip Hunjet.
Selimo u – Slavonski Brod. Tradicionalna kuhinja s malo modernog štiha, najbolja hrana i vina iz okolice i opuštanje u ugodnom domaćinskom ozračju, nekoliko kilometara od gradske vreve. Recept je to kojim restoran Grozd od 1988. godine osvaja goste iz Broda i okolice. Vlasnik Anto Jukić školu je izučio u Opatiji, a iskustva stjecao u Ljubljani i Esplanadi.
– Kada sam se odlučio za ovaj posao, točno sam znao koju vrstu restorana ću otvoriti. Odmah sam donio pravilo da nećemo raditi nedjeljom i praznicima. Usmjerio sam se na poslovne ručkove, dogovorene menije itd., što se pokazalo kao pun pogodak. Ostavio sam otvorenu kuhinju, što prije 31 godinu ni hoteli nisu sebi dopuštali. Nisam lutao, nego sam ostvario točno ono što sam zamislio i naučio gledajući gdje je što dobro – rekao je Jukić.
Poslužio nas je specijalitetom kuće - restanom teletinom na mađarski s valjušcima, koju inače služe i kao toplo međujelo i kao glavno jelo, te prigodno za Uskrs kuhanom šunkom i kulinom s domaćim sirom i vrhnjem. Za prste polizati! Na meniju su zastupljeni i buncek, domaće kobasice, kiseli kupus, janjetina, roštilj, a kroz cijelu godinu i teleće pečenje te teletina ispod peke.