NIKADA IH NE BI IMAO

Veterinar otkriva: 'Ovih 5 pasmina pasa sklono je ozbiljnim zdravstvenim problemima'

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
13.08.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Psi su jedinstvena bića koja nam iskazuju bezrezervnu lojalnost, zaštitu, ljubav, podršku, utjehu i prijateljstvo. Nažalost, pretjerano uzgajanje nekih pasmina rezultiralo je ozbiljnim zdravstvenim problemima koji su postali česta pojava. Veterinar dr. Ben Simpson-Vernon dobro zna koliko je bolno vidjeti životinje koje pate zbog urođenih zdravstvenih problema, što često rezultira bolovima i niskom kvalitetom života. Ovdje je popis pet pasmina pasa koje on kao veterinar ne bi nikada odabrao za sebe, piše Best Life. 

5. Chow Chow: Dr. Simpson-Vernon ističe da Chow Chow nije idealan izbor, i to ne samo zbog zdravstvenih problema. ‘Sigurno postoje dobri primjerci, ali često nailazim na to da ovi psi nemaju najugodniji temperament’, kaže. "Često su povučeni i mogu biti izrazito agresivni prema veterinarima. Teško im je staviti brnjicu, a često pate i od raznih problema s očima. Chow Chow je sklon razvoju suhog oka i konjunktivitisa."

4. Kavalirski španijel kralja Charlesa: Iako dr. Simpson-Vernon iznimno voli King Charles kavalire, svjestan je velikih zdravstvenih rizika koje nosi ova pasmina. "Oni su predivni psi, i da nemaju toliko zdravstvenih problema, vjerojatno bih odabrao ovu pasminu za sebe", priznaje. "No, imaju mnogo problema. Gotovo svi razviju istu vrstu srčane bolesti poznatu kao bolest mitralnog zaliska, zbog čega mnogi provode svoje posljednje dane boreći se s kašljem, otežanim disanjem i na kraju umiru od zatajenja srca. Po mom mišljenju, uzgoj pasa s tako visokim rizikom od bolesti nije uredu." 

3. Jazavčar: Iako dr. Simpson-Vernon cijeni osebujnu narav jazavčara – po kojima je dobio ime i hot-dog – zabrinut je zbog njihovih zdravstvenih problema. "Opet, oni su uistinu divni psi, a neki od mojih omiljenih pacijenata upravo su jazavčari", ističe. "No, jedan od četiri razvije probleme s leđima tijekom života, što može varirati od boli do potpune paralize. To često znači da moraju na operaciju kralježnice, što je složen zahvat s dugim razdobljem oporavka. Iako imaju fantastične osobnosti, rizik od srčanih problema jednostavno je prevelik." 

2. Shar Pei: Prema dr. Simpson-Vernonu, Shar Pei psi toliko su skloni bolestima da postoji stanje (groznica Shar Pei) nazvano po njima. "Postoje uzgajivači koji pokušavaju smanjiti pretjerane bore, ali većina primjeraka pasmine Shar Pei previše je naborana", kaže. "Zbog toga im se kapci moraju pričvrstiti kako bi se spriječilo trljanje dlaka po očima. Stalno imaju problema s kožom, a ušni kanali su im maleni i uski. U ordinaciji su često izrazito neprijateljski raspoloženi prema osoblju. Većina pasa Shar Pei s kojima se susrećem ima cijeli niz zdravstvenih problema." 

1. Francuski buldog, engleski buldog i mops: Na vrhu liste pasmina koje dr. Simpson-Vernon ne bi odabrao svaka je vrsta pasmine s plosnatim njuškama poput francuskog buldoga, buldoga ili mopsa. "Postalo je normalno prihvaćati da ti psi teško dišu zbog svog spljoštenog lica", kaže. "Postoje primjerci ovih pasa koji su zdraviji od drugih, no svejedno su skloni brojnim problemima. Problemi s kralježnicom, kožom i očima vrlo su česti. Dovoljna je činjenica da više od polovice njih mora na carski rez kako bi se porodili. Za mene je to etičko pitanje zbog kojeg nikada ne bih posjedovao psa ove pasmine."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.