Higijena usta

VIDEO: Radite li to pravilno? Ovako se trebaju prati zubi

Foto: screenshot/youtube
Pranje zubi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pravilno pranje zubi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pravilno pranje zubi
04.11.2013.
u 11:30
Za "hollywoodski" osmijeh potrebno je stalno održavati higijenu usne šupljine. No, pitanje je radite li to pravilno?
Pogledaj originalni članak

Od malih nogu učimo se zdravim navikama. Koliko je potrebno održavati higijenu cijelog organizma, nije potrebno posebno naglašavati. Većina odraslih danas nema puno vremena posvetiti higijeni usta. Jeste li i vi među onima koji samo prije spavanja i nakon buđenja stavite pastu za zube na četkicu, protrljate nekoliko puta i gotovo? Uvijek biste trebali imati koju minutu više za pranje zuba i pravilno održavanje usne šupljine. Iako većina ljudi zube pere u prosjeku oko minute, stručnjaci tvrde da je potrebno četkati zube najmanje dvije minute. U tu svrhu mogu se kupiti i mali pješčani satovi izrađeni baš za tu namjenu.

Kada zadnje zrnca pijeska padne, dvije minute su prošle. Ova taktika dobra je i za animiranje djece da usvoje osnove higijene od malih nogu. Iako treba voditi računa o djetetovim zubima odmah nakon što izbiju, prvo gazom, a poslije i s četkicama prilagođenim njihovu uzrastu, većina djece previše je zaigrana i zaboravlja na pranje zubi ako ih roditelji ne podsjete. Stoga je vrlo bitno naučiti pravilno četkati zube. Osim što možete spriječiti neugodne i jake bolove prouzročene upalnim procesima, pravilnom higijenom usne šupljine možete spriječiti i neka srčana oboljenja.

Poslužite se trikom - pojedite jabuku!

Iako je preporuka prati zube nakon svakog obroka, većina zube pere samo ujutro i navečer. No, možete promijeniti tu naviku. Izgovor da "nemate vremena" može vas stajati zdravlja. Spremite četkicu i pastu sa sobom u torbu. Ako vam radno mjesto omogućava, uvijek možete nakon jela otići u zahod i oprati zube. Ako niste u mogućnosti, pojedite jabuku jer ćete žvačući koru i "meso" ove voćke skinuti većinu naslaga s površine zuba. No, nemojte se voditi time da jabuka zamjenjuje četkice, ne zaboravite da je u prostorima između zuba velik broj bakterija koje morate ukloniti.

Četkajmo pravilno

Prvi korak u pravilnoj higijeni zubi je izbor četkice i paste za zube. Ako imate zdrave zube, trebali biste birati četkicu od umjetnih vlakana srednje tvrdoće. Ako imate problema s osjetljivošću zubi i krvarenjem desni, birajte četkicu s mekšim vlaknima kako ne biste dodatno nadražili desni. 

Izbjegavajte energično četkanje zubi jer ćete brzim i agresivnim četkanjem naškoditi zubnom mesu, a s vremenom može doći i do neželjenih promjena na caklini zubi. Da biste spriječili nakupljanje zubnog kamenca između i oko zubi, koristite zubni vosak. Da bi cijeli proces bio još učinkovitiji, možete dodati malo zubne paste na konac. Važno je znati da je jedan od izvora zubnog kamenca vaš jezik. Struganjem jezika dva puta dnevno napravit ćete veliku razliku u svakodnevnoj higijeni usta.

Dobro je povremeno otići i na preventivni pregled k stomatologu i na čišćenje zubi. Stomatolog će očistiti sve one nečistoće koje mi sami ne možemo, a ako ste "zaradili" i zubni kamenac, stomatolog će ga sigurno ukloniti. Relativno zdrave odrasle osobe i djeca trebali bi detaljno očistiti zube barem jednom u dvije godine. Ako ste skloni upalama desni ili ste pušač, onda to svakako treba biti češće.

Uz četkicu i pastu za zube, potrebno je čistiti i prostor između zuba. Taj je prostor nedostupan četkici, pa se treba čistiti zubnim koncem. Usta je potrebno barem jednom dnevno isprati tekućinom za ispiranje usta. Ako u ustima postoje problemi sa zubnim mesom kao što su upalni procesi i krvarenja, koriste se paste za zube koje imaju protuupalni medicinski sastav. Zubi skloni karijesu trebali bi se prati pastama koje imaju povećan sadržaj fluora koji umanjuje šansu za razvoj karijesa. 

Potrebno je temeljito oprati sve plohe zuba, počevši od stražnjih prema prednjima, a plohe uz obraze kružnim potezima zahvaćajući najviše dva zuba u jednom potezu. Pri tome vlakna četkice moraju biti pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na osovinu zuba. Prednje zube perite kliznim potezima naprijed-natrag, a unutrašnje plohe zuba četkajte prema van.

Redovito je četkanje najvažnija stvar u brizi za održavanje dobrog oralnog zdravlja kako djece tako i odraslih. Stoga je važno znati dovoljno informacija o održavanju četkice za zube, čime bi se smanjila količina bakterija. Vaša su usta dom stotinama različitih mikroorganizama (bakterija) koji prelaze na četkicu za zube, ne samo tijekom njena korištenja, već i između četkanja. Četkica za zube je dom milijunima bakterija čak i prije nego li je prvi put upotrijebite jer proizvođači nisu obvezni sterilizirati četkice prije prodaje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DŠ___
13:25 04.11.2013.

Pasta je suvišna, može uništiti vrlo mali postotak bakterija u ustima. radi mnogo štete jer je puna toksičnih sastojaka. Zube ionako čisti četkica, a osobito zubobran. To je hrvatski izum svjetske kakvoće isvaka bi ga obitelj trebala imati.