Ako kuhate ili pečete redovito, postoje velike šanse da ste razbili barem jedno jaje. To je vrlo jednostavan zadatak o kojem većina ljudi uopće ne razmišlja već to nagonski radi. Većina ljudi jaja razbija udarcem o rub posude. Iako ta metoda nije pogrešna, postoji mnogo bolja i sigurnija metoda, prenosi TheKitchn.
Cilj razbijanja jaja jest da se jednim čvrstim udarcem jaje lagano otvor, bjelanjak se odvoji od žumanjka, a da se ljuska ne razlomi u milijun komadića od kojih neki može pasti u jaje i prenijeti bakterije s ljuske.
Pogledajte hit-recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:
Dok je razbijanje jaja o rub posude u većini slučajeva dobro, učinkovitije je lagano ga udariti o ravnu površinu. Ova metoda neće dovesti do izlivenih žumanjaka ili padanja ljuske u posudu. Nakon što jaje udarite o površinu, na mjestu udarca stvorila se pukotina. Iznad posude, lagano palčevima pritisnite pukotinu dok ne probijete membranu. Zatim lagano razdvojite ljusku da jaje isklizne iz nje.
Nakon nekoliko pokušaja činit će vam se lakša ova metoda od razbijanja jaja o rub posude. Problem kod razbijanja jaja o rub posude je dvostruki. Prvo, tako gurate ljusku u jaje. Drugo, postoji veća mogućnost da će se ljuska razbiti na više komadića, što povećava rizik da će upasti u posudu. U pitanje dolazi i sigurnost hrane.
Guranje ljuske u jaje povećava mogućnosti da se žumanjak razlije, ali zapravo je veći problem u tome što će bakterije s ljuske završiti u hrani. To je osobit problem kada pripremate jela sa sirovim jajima ili jela u kojima ih nećete dovoljno kuhati ili peći. Stoga sljedeći put kad razbijate jaja, pokušajte to učiniti na ovaj način.
Upoznajte gospodina koji već 47 godina peče kestene na Cvjetnom trgu:
ma ne !!! Prvo se masira pa onda