Obračun s bolesti

Vlakna iz voća i povrća smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Foto: ''
Vlakna iz voća i povrća smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
13.07.2010.
u 17:29
Uspoređujući najviše zabilježene unose s najnižim, ustanovljeno je kako najviši unosi prehrambenih vlakana snižavaju rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Studija, koja je trajala čak 14 godina i u kojoj je sudjelovalo više od 58.000 ispitanika, dokazuje povoljno djelovanje unosa prehrambenih vlakana. Japanski su znanstvenici otkrili vezu između unosa prehrambenih vlakana, posebice iz voća i žitarica, i smanjenog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.
Uspoređujući najviše zabilježene unose s najnižim, ustanovljeno je kako najviši unosi ukupnih, topivih i netopivih prehrambenih vlakana pojedinačno snižavaju rizik smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti za 19, 29 i 52% i kod muškaraca i kod žena.

Istraživanje koje je objavio Journal of Nutrition ulijeva nadu srčanim bolesnicima i svima onima koji imaju predispozicije za oboljenje od srčanih bolesti.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

FE
Felicijen
20:22 13.07.2010.

Nitko se ne bavi podacima koliko si ljudi uopće može priuštiti zdravu hranu! Lako je dijeliti savjete o zdravom životu....