Stari podrum, restoran u središtu Slatine, navečer početkom tjedna, nema gužve. Šef Vlado Kontić (52) sjeda za stol i govori:
– Ono što sam ja naučio radeći po restoranima sada učim mlade kuhare u Slatini. Prenijeti znanje, to je štos. A imao sam što naučiti, radio sam godinama u restoranu Aquarium kod Talijana Giovannija u gradu Grafingu. Toliko sam od njega naučio da sam čak i drugi restoran ovdje u Slatini nazvao po njemu – Giovanni.
Slavonski involtino odrezak ovdje je jedan od specijaliteta – punjen sirom, šunkom i kulenom u umaku od šampinjona i vrganja.
– Bio je to prvi talijanski restoran otvoren u Bavarskoj, danas ih tamo ima stotine. No, dolazili su mnogi slavni gosti, a u nekoliko je navrata gost bio i – Joseph Alois Ratzinger, kasnije papa Benedikt XVI.
Kuhali ste i za papu?!
– Vrlo vjerojatno. Bio sam u kuhinji, nisam znao tko je gost. Ali, kako je mnogo puta dolazio, sigurno je probao i moja jela...
Ovdje se, kao i u cijeloj Slavoniji, jede po vrlo pristupačnim cijenama. Za jednu osobu večera 99 kuna – pohane pureće rolice u sezamu 55 kuna, povrće na žaru 15 kuna, a štrudla sa sirom – 15 kuna.