U današnje vrijeme svi na različite načine traže rješenja za borbu protiv rastućih cijena. Važno je početi razmišljati izvan okvira kada je riječ o tome kako planiramo, kupujemo i kuhamo kod kuće. Zanima vas kako se sve može uštedjeti na hrani? Jedan stručnjak otkrio je deset savjeta kako je to najbolje učiniti, piše Independence.
Želite unositi više vlakna u organizam? Pojačajte ove namirnice!
- Budući da su troškovi života sve veći, ponekad može biti teško pronaći obroke koji se uklapaju u vaš tjedni budžet, no to ne mora biti loše. Male promjene u vašem stilu kuhanja i navikama mogu puno doprinijeti. Povećanje količine obroka s povrćem je izvrstan način da svoju hranu učinite malo naprednijom, a isprobavanje različitih začina i aroma može biti jednostavan način da promijenite ono što jedete kroz tjedan - rekao je stručnjak za hranu, Lee Wiliams.
Planiranje je ključno
Zapišite obroke koje volite kuhati i jesti i pobrinite se da planirate svoju kupnju namirnica u skladu s tim, tako da imate sve sastojke koji su vam potrebni. To će vam također pomoći da ne kupite nešto samo u iskušenju ili samo zato što je 'na sniženju'.
Pripremajte obroke kod kuće
Ako svaki dan naručujete hranu, novčanik će postati tanji, a vi sve deblji. Pokušajte što više toga pripremati kod kuće, jer ćete tako i uštedjeti na narudžbama hrane, a bit ćete i zdraviji.
Ne kupujte svježe namirnice ako ne znate što ćete s njima
Ovdje je važno da pogledate rok trajanja. Ako ne znate što biste s tom namirnicom prije nego što se pokvari, onda je bolje da ju ni ne uzimate.
Koristite sezonske namirnice
Uštedu u nabavi namirnica možete napraviti ako mudro planirate obroke dan za danom, odnosno pripremate tzv. 'vezane obroke'. Pokušajte odabrati voće i povrće koje je trenutno u sezoni i iznenadit ćete se koliko ćete uštedjeti. Možete ih čak i zamrznuti tijekom tog razdoblja kako biste si napravili zalihe za izvan sezone.
Zamrznite obroke
Hranu koju možete, obavezno zamrznite. Najbolje je zamrznuti količine koje će se pojesti u jednom obroku. Rezervni, zamrznuti ručak je uvijek odličan za dane kad ste u gužvi ili nemate ideja što skuhati.
Iskoristite ostatke
Smanjite bacanje hrane i ono što vam je ostalo danas od večere, ostavite za sljedeći dan za ručak. Ako vam se ne da jesti isto, ostatke uvijek možete preraditi i dobiti odlično, novo jelo.
Ne bacajte prezrelo voće
Ako je voće prezrelo od njega možete, primjerice, napraviti pitu, štrudlu ili neki kolač. Nema potrebe da ga odmah bacate uz smeće.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: