Mljac

Vrijeme je za bakalar na bijelo! Ovih pet savjeta dovest će ga do savršenstva

Foto: shutterstock
Vrijeme je za bakalar na bijelo! Ovih pet savjeta dovest će ga do savršenstva
23.12.2019.
u 07:00
Dobro je znati da pri odabiru treba birati veće komade ribe jer sadrže i više mesa, te da unaprijed znate koliko vam je potrebno suhoga bakalara za vaše jelo.
Pogledaj originalni članak

U bakalaru možemo uživati na brojne načine, od klasičnog i omiljenog bakalara na bijelo, bakalaru na žlicu, zapečenom s krumpirom i povrćem u pećnici, ali i u bakalaru s tjesteninom, zelenim začinskim biljem, s gljivama, zapečenom s limunima ili rajčicama... Također, bakalar je idealna riba za pripremu popularnih tacosa, malih smotuljaka sa zapečenom slaninom, zalogaja s maslinama i rajčicama, palentom, na azijski – ovisno o tome što volite i koliko ste spremni tradicionalni odabir zamijeniti s novim formama ove izuzetno zdrave ribe.

Samo 80 kalorija!

Za pripremu jela s bakalarom potrebno je nešto strpljenja, kvalitetne namirnice kao što su maslinovo ulje, krumpir, rajčica, ali prije svega i dobra riba. Zato je korisna informacija da je na našem tržištu pravi sušeni bakalar označen obaveznim suhim žigom i istaknutim latinskim nazivom Gadus morhua, a ako toga znaka nema, riba nije bakalar već srodnik. Bogat je kalcijem, jodom i željezom, s vrlo malo masti i ugljikohidrata, te u 100 grama bakalara samo je 80-ak kalorija. Naš su odabir ukusna jela u kojima možete jednako uživati za blagdane ali i u svakodnevnim obrocima. Koristite filete, svježu ribu, ali i suhi bakalar jer posvećenost je ono što ova riba treba i voli. Najbolja nagrada je vrhunski obrok poslužen tako da se dijeli i da se u njemu uživa. Kao stvoreno za blagdane!

Savjetima do savršenoga bakalara na bijelo:

- pravi bakalar koji treba intenzivno mirisati i biti potpuno suh natucite tupom stranom sjekire ili batom - uronite ga u posudu s vodom tako da cijeli pliva u njoj i ostavite ga preko noći da omekša
- premjestite ga u veći lonac u kojem ćete ga kuhati. Ako ste u stisci s vremenom ili ne želite da vam se kućom širi miris kuhane ribe, upotrijebite ekspres-lonac
- neka kuha dok se ne raskuha, poslije ćete ga lakše obrađivati. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i veličini bakalara te načinu sušenja
- pažljivo ga očistite tako da ne ostane nijedna koščica, a maknite i veće komade kože ako radite na bijelo da se ne vide u kremastoj smjesi
- ovako očišćen bakalar usitnite i tucite u mužaru dodajući češnjak i maslinovo ulje, sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu

Ovaj čovjek zna sve tajne najfinijih kestena, prodaje ih na Cvjetnom već 47 godina:

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.