odlično se slaže s ribom

Vrijeme je za divlju rižu – drevni afrodizijak kineskih careva. Imamo i genijalan recept!

Foto: Alexander Starbuck
Vrijeme je za divlju rižu – drevni afrodizijak kineskih careva. Imamo i genijalan recept!
23.02.2023.
u 09:14
Divlja riža pripada potpuno različitoj obitelji od one obične riže (npr. smeđe i bijele riže). Njezino znanstveno ime je Zizania aquatica dok je riža Oryza sativa. Nije prava riža, već sjemenka trave iz potpuno različite botaničke obitelji.
Pogledaj originalni članak

Divlja riža ima duga i tamna zrna i uopće nije riža, već vrsta trave koja raste u Kanadi. Zbog svoje orašaste arome obroku daje poseban, puni okus. Prije kuhanja možete je popržiti u suhoj tavi oko 5 minuta i nakon toga kuhati oko 50 minuta u vodi, u omjeru 2:1, na laganoj vatri. Divlja riža izuzetno je bogata bjelančevinama, mineralima, vlaknima, B vitaminima te folnom kiselinom. Sadrži vrlo malo masnoća, a odlikuje je i mala kalorijska vrijednost. Divlju rižu možete dodavati i u juhe, salate i ostala jela jer im daje poseban okus, pomalo dimljen i iznimno aromatičan. Evo recepta naše majstorice Zrinke Zekulić koji će vas sigurno oduševiti!

Foto: Alexander Starbuck

Losos u umaku od tamarinda i meda s divljom rižom

Sastojci:

  • filet lososa bez kosti
  • 1/2 zličice kurkume
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica soli
  • pola žličice tamarind paste (možete koristiti i zamjenu*)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanog mladog luka (bijeli i zeleni dio)
  • komad svježeg đumbira (oko 5 cm dug)
  • čili po želji

Postupak:

Filet lososa prvo dobro premažite kurkumom i ostavite najmanje 30 minuta da miruje, po mogućnosti i cijelu noć. Pomiješajte med, sol, tamarind pastu i četvrtinu šalice vode u maloj plastičnoj  zdjelici. Zagrijte tavu na srednjoj vatri i ispecite losos, oko 2 minute po strani. Nakon toga prelijte ga sa smjesom tamarinda i meda, ubacite nasjeckani luk, đumbir i čili ako zelite. Pokrijte tavu i pirjajte ribu bez miješanja, oko 3-5 minuta. Pred kraj nagnite tavu i prelijte umak preko ribe. Uz lososa možete poslužiti divlju rižu pripremljenu na način kako je gore objašnjeno.

* Ako vam je ovo prvi susret s tamarind pastom znajte da se radi od voća tamarind koje je zapravo stablo iz porodice mahunarki, izvorno potječe iz tropske Afrike, a raste samoniklo. Može se kupiti u specijaliziranim trgovinama, a u receptima se može zamijeniti mješavinom jednake količine limetina soka (moglo bi proći i sa bijelim vinom ili rižinim octom) i smeđeg šećera.

Trebate li dodatne razloge za uvođenje divlje riže u prehranu nije naodmet spomenuti činjenicu kako se u Kini divlja riža konzumira više od 3000 godina, a sve do 19. stoljeća na dvoru cara i među kineskim plemstvom slovila je kao moćan afrodizijak.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.