Nedjeljni ručak mora završiti ukusnim desertom pa smo danas za vas odabrali dvije slastice koje su nas ugodno iznenadile. Ljubiteljima čokolade sigurno će se svidjeti torta s bogatim čokoladnim ganachom i pireom od naranče, a recept za panna cottu izvrstan je odabir za sve koji vole uživati u ovoj rashlađenoj slastici.
Čokoladna torta s narančom
Sastojci:
- 6 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 g mljevenih blanširanih badema
- 150 g šećera
- 50 g kakaa
- pire od 2 naranče srednje veličine, oko 350 g, nešpricane
Za čokoladni ganache:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
Naranče zajedno sa korom prelijte vodom i kuhajte pola sata. Ponovite postupak još jednom jer ćete na ovaj način ukloniti prirodnu gorčinu iz kore. Pred kraj kuhanja dodajte vanilin šećer. Kada se naranče skuhaju, ocijedite ih, ohladite i sameljite u pire. U posebnoj posudi izmiješajte sve ostale sastojke pa dodajte pire od naranče (dio pirea ostavite sa strane – njime ćete premazati biskvit kad bude pečen). Sve sjednite i stavite u kalup kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva, oko 45 minuta ali nakon pola sata svejedno napravite test čačkalicom. Dok se kolač hladi napravite čokoladni ganache. Čokoladu sitno nasjeckajte. Zagrijte vrhnje do vrenja i time prelijte čokoladu. Kružnim pokretima miješajte da se čokolada potpuno rastopi i postane sjajna. Kada se kolač ohladio, ostavite ga u kalupu, premažite pireom od naranče i ulijte čokoladni ganache. Ostavite minimalno 4 sata u hladnjaku, najbolje preko noći. Kolač možete poslužiti i uz malo tučenog slatkog vrhnja.
Panna cotta s vanilijom i šumskim voćem
Sastojci:
- 500 ml vrhnja za šlag (mliječno obavezno)
- 100 ml punomasnog mlijeka
- 5 listova želatine
- šećer po želji, mahuna vanilije
Priprema:
Mahunu vanilije prerežite na dva dijela, ostružite sjemenke i sve ubacite u mješavinu vrhnja i mlijeka. Zajedno sa šećerom dovedite do vrenja (pazite, nikako vam ne smije prokuhati), izvadite mahunu vanilije i u to dodajte želatinu prethodno namočenu u hladnoj vodi i ocijeđenu. Dobro miješajte da se želatina otopi i smjesa ujednači. Toplu smjesu sipajte u kalupe, prethodno prelivene vodom, ohladite te stavite da se potpuno stisne (minimalno 4 sata).
Sastojci za preljev:
- 250 g smrznutog šumskog voća
- 40 g šećera
- žlica gustina ili tapioke
- 30 ml vode
Priprema:
Zaleđeno voće kuhajte zajedno sa vodom i šećerom, procijedite kroz sito kako bi umak bio bez koštica. Umak zagustite žlicom gustina kojem ste dodali dvije žlice vode. Kratko prokuhajte, pazeći da se ne stvaraju grudice. Dobiveni umak prelijte preko ohlađene panna cotte. Ukrasite kandiranim trešnjama.