S gospođom Chen i njezinim prvim kineskim restoranom Asia, u hotelu Astoria u Petrinjskoj ulici u Zagrebu, prije dvadesetak godina započela je internacionalizacija zagrebačkog ugostiteljstva.
Sve do današnjih dana ta internacionalizacija nije baš daleko odmaknula – iako bi to bila prijeka potreba koja bi obogatila poprilično monotono i nemaštovito zagrebačko ugostiteljstvo – osim što u gotovo svakoj četvrti imamo barem jedan kineski restoran te nekoliko hvalevrijednih pokušaja, ali i nekih već etabliranih internacionalnih restoranskih destinacija.
Piletina i kokosovo mlijeko
Dugogodišnja želja te šarmantne kinesko-zagrebačke poduzetnice bilo je otvaranje jednog istočnjačkog, azijskog restorana u Zagrebu koja je napokon i ostvarena prije dvije godine otvaranjem restorana Asia Gold u trgovačkom centru Green Gold na Radničkoj cesti, odnosno u zagrebačkom “gastro cityju” kako je, s razlogom, prozvan taj dio hrvatske metropole, s obzirom na to da je na vrlo malom prostoru ondje koncentrirano nekoliko veoma zanimljivih i kvalitetnih restorana.
Asia Gold prvi je hrvatski restoran u kojem na jednome mjestu možete kušati kinesku, japansku, vijetnamsku, tajlandsku i korejsku hranu.
Kinesku priču Asie Gold ovaj put neću posebno predstavljati budući da su dosadašnji ugostiteljski projekti gospođe Chen, osobito restoran Asia na Novoj Vesi i u Šenoinoj ulici te fast food Wok’n’Roll u Arena centru, potvrdili uspješnost, ali želim istaknuti da i u Asiji Gold nećete pogriješiti s patkom jednako hrskavom i ukusnom kao i u spomenutim restoranima.
Sushi i sashimi, iako se ne mogu svrstati u istu kategoriju s tim jelima u obližnjem “japancu” Takenoku, sasvim su solidni; ako ste pak ljubitelj juha, osobito “tradicionalne” kiselo-ljute kao ja, pokušajte ovaj put ipak naručiti jednu od tajlandskih koje se nude na meniju, osobito volite li mesnu varijantu tom khaa gai s piletinom i kokosovim mlijekom.
Ako ste pak “riblji tip”, onda tom yam gung s limunovom travom, škampima i gljivama. U Asiji Gold možete kušati i jedno vrlo zanimljivo indonezijsko jelo koje se smatra i nacionalnim, a to je nasi goreng, što u doslovnom prijevodu znači pržena riža. A u ovom slučaju to je zapečena riža s jajima i povrćem.
Ručak u ugodnu ambijentu
Vjerujem da su sva ova zanimljiva jela fascinantnog kulinarskog kontinenta, uz ugodan ambijent i vrlo pristupačne cijene, dovoljan razlog za posjet ovom gastronomski vrlo posebnom restoranu.