par dana eksperimenta

Zaključak oca koji je iskušao ruski pristup roditeljstvu: 'Možda znaju što rade, ali to nije za nas'

Foto: Instagram/@honovic
Zaključak oca koji je iskušao ruski pristup roditeljstvu: 'Možda znaju što rade, ali to nije za nas'
05.05.2023.
u 06:00
Ideju da zaboravim na vrijeme spavanja i prigrlim mrak dobio sam iz Rusije. Ruski roditelji imaju notorno opušten pristup odlasku na spavanje i prihvaćaju roditeljstvo u mraku, napisao je.
Pogledaj originalni članak

"Gle, tata, tu je Veliki Medvjed!" rekao je moj stariji sin, pokazujući na zviježđe koje je osvjetljavalo sve veći mrak iznad našeg kampa. "U pravu si!" rekao sam, iskreno impresioniran. Nisam znao da može uočiti sazviježđa. Ne družimo se puno noću. Ja nisam noćna ptica, a njemu je tek sedam godina. Zašto smo bili vani uz logorsku vatru na radni dan u 22:30, razgovarajući još dugo nakon što su naši kolege kamperi otišli spavati? Jer sam ja tako odlučio. Gledao sam krijesnice i razmišljao o činjenici da mogu na prste nabrojati koliko sam puta bio vani sa svojim dečkima u mraku noći. Nekako mi se svidjelo.

Ideju da zaboravim na vrijeme spavanja i prigrlim mrak dobio sam iz Rusije. Ruski roditelji imaju notorno opušten pristup odlasku na spavanje i prihvaćaju roditeljstvo u mraku. To me zaintrigiralo ne samo zato što radim kad je vani mrak, već i zato što mi je čudno provoditi neku vrstu odvajanja između djece i noći. Uostalom, nema ništa loše u noći. Možda su, pomislio sam, ruski roditelji znali nešto što ja nisam...

Moja se obitelj dugo pridržavala strogog vremena spavanja. Naša rutina odlaska na spavanje počinjala je u 19:30, a naša su djeca bila ispod pokrivača do 20:00. svake večeri, bez greške. Doduše, ta je nefleksibilnost unijela određenu dozu stresa u naše večeri. A stres bi neizbježno doveo do toga da supruga i ja postanemo glasni, a da se djeca vuku i čine sve što mogu da što dulje izbjegnu krevet. 

Nedavno smo odlučili ukloniti dio stresa tako što smo postavili pravilo da djeca mogu ostati budna koliko god žele, pod uvjetom da su u svom krevetu. Pravilo je omogućilo mojoj ženi i meni da prestanemo vikati "idi spavati", ali nije nas riješilo stresa odlaska u spavaću sobu. Želio sam znati kako bi se stvari promijenile ako jednostavno pustimo djecu da ostanu budni, izvan kreveta, poput ruske djece.

Odlučili smo započeti naš eksperiment na kampiranju. Imalo je smisla, na neki način. Uostalom, bio je skoro ljetni solsticij, a ni žena ni ja nismo bili posebno zainteresirani tjerati djecu u šator da spavaju dok je nebo još plavo. Osim toga, to je značilo da možemo pričati priče, što smo i učinili.

Ali u jednom trenutku sam im morao reći da odu u krevet, zar ne? Jedina druga mogućnost bila je da se onesvijeste. Dakle, kako se približavalo 23 h, supruga i ja odveli smo 7-godišnjaka i 5-godišnjaka do šatora. Vrlo brzo oboje su utihnuli. Sljedećeg jutra,ustali su s pticama. a nekoliko sati kasnije, plakali od nervoze. Očito, nisu se naspavali. Pješačenja planirana za taj dan su otkazana. Spakirali smo kamp i krenuli kući.

Ali nismo odustajali od eksperimenta. Tu smo večer pogledali nekoliko obiteljskih filmova, ostali budni do 21:30. Kad smo primijetili da su dječaci tihi, pospani i sugestibilni, gurnuli smo ih prema pranju zuba i krevetu. Lako su i brzo otišli na spavanje.

Sljedeća noć bila je uglavnom ista. Čini se da su se dečki dobro prilagodili novom ritmu. I bez stresa zbog preciznog pogađanja, supruga i ja smo bili mirniji. Do sredine tjedna činilo se da su se dečki navikli na novu rutinu. Spavali su dulje, što je značilo da su kasno navečer imali više energije, što je značilo da dok smo moja žena i ja gledali televiziju u sobi, a mogli smo čuti dječake kako se hihoću do duboko u noć.

Konačno, jedne večeri nastavili su se igrati nakon što smo žena i ja ugasili svjetla da idemo spavati Ovo nije bilo dobro. Što je još gore, mi smo bili umorni i mrzovoljni. Moja obitelj, koja žudi za strukturom, okrivila je mene.

"Možemo li sada prestati biti Rusi?" pitala me žena

"Da", rekao sam. I jesmo.

To, međutim, ne znači da sam svojevoljno odustao od ruskog razmišljanja. Našao sam mnogo toga što mi se sviđa u fleksibilnosti pristupa vremenu za spavanje i u izlaganju naše djece noći. Mislim da smo u našoj revnosti za rigoroznim rasporedom spavanja žena i ja zaboravili koliko čarolije noć može imati za dijete budno i spremno istraživati. Tijekom tjedna gledao sam svoje dijete kako osluškuje zvukove noćnih doziva ptica i hvata krijesnice u ruke. Gledao sam ih kako igraju igrice sa svjetiljkama u mraku i čude se ljepoti zvijezda.

Vrijeme spavanja također nam je bilo puno manje stresno. Postojala je određena lakoća u spoznaji da ne trčimo za vremenom, što je noćnu rutinu učinilo mnogo ugodnijom za sve. To je samo po sebi bilo otkriće. Razumijem da je, dok su moji sinovi bili bebe, stroga rutina spavanja bila neophodna. Ali eksperiment mi je pokazao da smo svi odrasli. Iako više nećemo dopustiti dečkima da ostanu budni do ponoći, mislim da ćemo pustiti da pravila budu labavija, piše otac za portal Fatherly.

Mama zagovara dojenje u javnosti bez stida, a muškarci pišu: 'Kada ću ja doći na red?'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.