loša ideja

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Foto: Getty Images
Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!
18.12.2018.
u 13:25
Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Pogledaj originalni članak

Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka. 

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije.

Pogledajte i galeriju Namirnice koje trebate uzimati prije odlaska na spavanje

Foto: Thinkstock
Spavanje
Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
alkohol
Foto: Thinkstock
Orasi
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Losos
Foto: Dino Stanin/Pixsell
RIŽA
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
jaja
Foto: Shutterstock
Mlijeko
Foto: Getty Images
indijski orašćić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
batat
Foto: Thinkstock
kamilica

 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health.

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic.

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
15:36 18.12.2018.

Kad sam gladan pojedem i foliju. Jer kad si gladan nisi svoj. 😎

DU
Deleted user
14:53 18.12.2018.

Najopakije se bakterije razmnožavaju kad nema kisika. Btw. koja je razlika 'ostatka zraka' ispod folije i zraka u posudi ispod poklopca? Bitno je da je hrana na hladnom. Bullshit od članka.

DU
Deleted user
15:35 18.12.2018.

Ja mislio da će napisati da je aluminij otrov kao što i je. 😎