za vašu sigurnost

Žarište bakterija: Evo kako očistiti mobitel, a da ga ne oštetite

Foto: Pexels
Žarište bakterija: Evo kako očistiti mobitel, a da ga ne oštetite
12.10.2024.
u 16:45
Pravilno čišćenje produžava životni vijek vašeg mobitela i čuva njegov izgled. Slijedite ove savjete kako biste bili sigurni da je vaš uređaj čist i u funkcionalnom stanju.
Pogledaj originalni članak

Možda će vas iznenaditi, ali stručnjaci preporučuju da čistite svoj telefon svakodnevno. S obzirom na to koliko često koristimo ove uređaje, lako je razumjeti kako brzo mogu nakupiti prljavštinu i otiske prstiju. Međutim, iako su moderni telefoni izdržljiviji nego prije, još uvijek postoje osjetljivi dijelovi koji mogu biti oštećeni ako ne pazite tijekom čišćenja. Zato su iz portala Which? pripremili pregled najboljih metoda za pravilno čišćenje vašeg telefona i njegove maske, kao i upozorenja na što trebate obratiti pažnju.

Prije nekoliko godina, proizvođači telefona nisu preporučivali korištenje antibakterijskih sredstava na uređajima. No, nakon pandemije COVID-19, Apple i Google su ažurirali svoje smjernice, pa su sada maramice sa 70% izopropilnim alkoholom sigurne za dezinfekciju vašeg telefona. No, to nije jedini način.

VEZANI ČLANCI: 

Savjeti za sigurno čišćenje telefona:

  1. Prvo isključite telefon i odspojite kablove – Prije čišćenja, uvijek isključite uređaj i odspojite sve priključke. Ostavite telefon da se dobro osuši prije nego ga ponovno uključite i pazite da vlaga ne uđe u priključke poput onih za punjenje ili slušalice.
  2. Najbolje su maramice s alkoholom – Prema savjetima Applea i Googlea, maramice s 70% alkohola najsigurnija su opcija za čišćenje ekrana i kućišta, pazeći da ne dođe do otvora.
  3. Sapun i voda kao zamjena – Ako nemate maramice, mješavina blagog sapuna i vode može biti alternativa. No, nikada ne potapajte telefon u vodu! Umočite krpu od mikrovlakana u otopinu i nježno prebrišite uređaj. Krpa treba biti tek malo vlažna, kako biste izbjegli ulazak vode u telefon.
  4. Isperite samo vodootporne telefone – Ako imate telefon s visokim IP certifikatom (npr. IP67 ili IP68), poput iPhonea 15 ili Galaxyja S24, možete ga isprati u vodi. Ali, izbjegavajte upotrebu proizvoda za čišćenje i budite oprezni ako telefon ima pukotine.
  5. Izbjegavajte agresivna sredstva za čišćenje – Proizvođači upozoravaju na upotrebu izbjeljivača ili drugih jakih kemikalija koje mogu oštetiti zaštitni sloj zaslona. Također, nemojte koristiti papirnate ručnike ili prskati sredstvo za čišćenje direktno na telefon.

VEZANI ČLANCI: 

Ne zaboravite očistiti masku telefona: Ako koristite zaštitnu masku, ona također zahtijeva redovito čišćenje. Skinite masku s telefona prije čišćenja i koristite metode ovisno o materijalu maske:

  • Koža – Vlažna krpa s blagim sapunom najbolje je rješenje.
  • Plastika, guma i silikon – Potopite masku u otopinu sapuna i vode, a tvrdokorne mrlje nježno iščetkajte četkicom.
  • Drvo – Drvene maske najbolje je čistiti suhom krpom, jer voda može oštetiti drvo.

Uništavate li si mobitel? Većina nas radi ove dvije kritične pogreške pri punjenju:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.