jednostavno savršeno!

Zašto je more u Hrvatskoj tako plavo i čisto? Odgovor leži u Africi!

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Vela Pržina nestvarno je lijepa plaža okružena vinogradima, nudi savršeno čisto more i fini pijesak
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Plaža pod stijenama sela Lubenice na otoku Cresu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Plaža Oprna na Krku jedna je od najljepših plaža na Jadranu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Plaža pod stijenama sela Lubenice na otoku Cresu
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Konavle: Plaža Pasjača jedna je od najatraktivnijih plaža u Hrvatskoj
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Zlatni rat je jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, a često završi na top listama najljepših na svijetu
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Top 10 najljepših hrvatskih plaža
25.06.2024.
u 12:30
Pogledaj originalni članak

Jadransko more poznato je po svojoj kristalnoj čistoći i zapanjujućim plavim nijansama. Ovo vodeno božanstvo koje oduzima dah popularno je odredište turista iz cijelog svijeta. U Jadransko more ulijeva se nekoliko rijeka, uključujući Po, koja je najduža rijeka u Italiji, i Neretva, koja je najveća rijeka u istočnom dijelu jadranskog sliva. Ove rijeke nose sediment i hranjive tvari koji doprinose boji i bistrini vode, piše Croatia Week. 

No, na jedinstvenu boju i bistrinu mora u Hrvatskoj utječe i njezin zemljopisni položaj te povezanost s Afrikom. U vode Jadranskog mora utječe Sredozemno more koje je preko Gibraltarskog tjesnaca povezano s Atlantskim oceanom.

Sredozemno more je poznato po svojoj tamno plavoj boji, koja je uzrokovana visokom koncentracijom soli u vodi. Jadransko more u Hrvatskoj također ima visoku koncentraciju soli, što doprinosi njegovoj plavoj boji. Osim koncentracije soli, na vodu utječu i vjetrovi i struje koje dolaze iz Afrike. Afrički kontinent nalazi se južno od Sredozemnog mora, a vjetrovi i struje koji dolaze iz tog smjera nose toplu vodu i hranjive tvari prema Jadranu.

Ove tople vode i hranjive tvari potiču rast fitoplanktona, mikroskopskih organizama koji su temelj morskog prehrambenog lanca. Fitoplanktonu je za rast potrebna sunčeva svjetlost, a bistre vode Jadranskog mora dopuštaju da obilje sunčeve svjetlosti prodre u vodu, potičući njihov rast.

Kako fitoplankton raste i množi se, oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid, što pomaže u održavanju bistrine vode. Osim toga, mikroskopske organizme jede zooplankton, koji zatim jede veće ribe, stvarajući uspješan ekosustav. Povezanost Jadranskog mora s Afrikom također donosi raznolik raspon morskog života u ovo područje. Topla voda s afričke obale privlači ribe i druge morske životinje koje migriraju u Jadransko more tijekom različitih godišnjih doba.

Ne samo da je more u Hrvatskoj čisto i plavo, ono je i najčišće u Europi. Prema podacima Europskog statističkog ureda, Hrvatska je na prvom mjestu po broju kupališta s vodom izvrsne kvalitete. Za više od 99% plaža diljem Hrvatske ocijenjeno je da imaju izvrsnu kakvoću mora za kupanje. Iza Hrvatske slijede Malta s 96,6% i Grčka s 95,8%.

Bistre čiste i plave vode Hrvatske rezultat su kombinacije čimbenika, uključujući visoku koncentraciju soli, zemljopisni položaj i povezanost s Afrikom. Ovi čimbenici doprinose rastu fitoplanktona i uspješnom morskom ekosustavu, čineći hrvatske plaže jedinstvenim odredištem za putnike iz cijelog svijeta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.