spava li se i vama?

Zašto smo u jesen više pospani? Ovo je sedam savjeta kako to riješiti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
12.10.2024.
u 07:00
Dok duge, lagane ljetne večeri daju energiju, hladne, tamne jesenske noći često čine suprotno, čineći nas manje sposobnima funkcionirati s istom izdržljivošću
Pogledaj originalni članak

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili promjenu u svojoj energetskoj razini, niste jedini. Postoji razlog zašto neke životinje u jesen spavaju zimski san, a ako vam se spava do 16 sati, to je zato što je jesen već počela utjecati na čimbenike koji nas tjeraju da spavamo. Dok duge, lagane ljetne večeri daju energiju, hladne, tamne jesenske noći često čine suprotno, čineći nas manje sposobnima funkcionirati s istom izdržljivošću, prenosi Glamour.

"Jesensko vrijeme može učiniti da se osjećamo umorno zbog fenomena nagle i nepredvidive promjene temperature i vremenskih uvjeta", objašnjava Bethany Lawrence, osteopat i zdravstveni stručnjak. Naša se tijela zapravo najbolje odmaraju u hladnijem okruženju, tako da pad temperature može djelovati kao prirodni sedativ. "Važno je razumjeti kako sezonske promjene, osobito hladnije vrijeme, mogu utjecati na obrasce spavanja", kaže Lawrence.

"Tijekom jeseni pad temperature može pospješiti duži i dublji san jer hladnije okruženje pomaže tijelu učinkovitije regulirati temperaturu u središtu, što je ključno za početak i održavanje mirnog sna”, objašnjava ona. Isto tako, mračnije večeri tjeraju nas da prije odemo na spavanje. "S kraćim dnevnim satima, tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji regulira cikluse spavanja i budnosti, zbog čega se prirodno možemo osjećati umornije", primjećuje Lawrence.

Jesenska pospanost prilično je standardna, no dobra vijest je da može pružiti prijeko potrebnu priliku da dovedete u red svoj odmor i opuštanje. "Sasvim je normalno spavati više tijekom jeseni, a obično je i korisno jer tijelu može trebati dodatno vrijeme za oporavak. Međutim, važno je ne prespavati jer se zbog toga možete osjećati tromo. Održavanje dobre higijene spavanja ključno je tijekom sezonskih prijelaza. Uvođenjem malih prilagodbi možete osigurati lakši prijelaz u jesen uz zadržavanje zdravih navika spavanja", kaže Lawrence.

Evo kako promijeniti svoju rutinu spavanja za jesen:

1. Postupno prilagodite svoj raspored spavanja: "Kako se dnevno svjetlo smanjuje, pokušajte ići u krevet i probuditi se u isto vrijeme svaki dan. Postupno pomicanje rasporeda spavanja za 15 do 30 minuta ranije može pomoći vašem tijelu da se prilagodi ranijim zalascima sunca", predlaže Lawrence.

2. Optimizirajte svoje okruženje za spavanje: "S nižim temperaturama, učinite svoju spavaću sobu ugodnom tako što ćete osigurati da soba bude dobro prozračena i hladna, oko 16 do 18 stupnjeva Celzijusa, što je idealno za spavanje. Koristite prozračnu posteljinu da biste se ugrijali bez pregrijavanja", kaže Lawrence.

3. Izložite se jutarnjem svjetlu: "Prirodna sunčeva svjetlost pomaže regulirati unutarnji sat vašeg tijela. Pokušajte izaći ujutro na malo svjetla, čak i ako je oblačno, da biste svom tijelu signalizirali da je vrijeme za buđenje", savjetuje Lawrence.

4. Stvorite dosljednu rutinu odlaska na spavanje: "Jesenske tamnije večeri izvrsna su prilika za stvaranje opuštajuće rutine prije spavanja. Uključite se u umirujuće aktivnosti poput čitanja, laganog istezanja ili kupanja u toploj kupki da biste pomogli svom tijelu da se opusti", dodaje ona.

5. Pazite na prehranu: "Kako postaje sve hladnije, tako često žudimo za težom hranom za utjehu, ali veliki obroci prije spavanja mogu poremetiti san. Pokušajte izbjeći obilnu večeru ili konzumaciju kofeina i alkohola prije spavanja", savjetuje Lawrence.

6. Ostanite aktivni tijekom dana: "Budući da dani postaju sve kraći, lako je postati manje aktivan, ali redovita tjelovježba može pomoći u reguliranju vaših obrazaca spavanja. Pokušajte ostati aktivni, po mogućnosti danju, da biste imali dublji i mirniji san”, preporučuje Lawrence.

7. Ograničite drijemanje: "Iako se tijekom jeseni možete osjećati umornije, pokušajte izbjeći duga drijemanja tijekom dana, koja mogu ometati noćni san. Ako je potrebno, drijemajte kratko, oko 20 do 30 minuta", zaključuje Lawrence.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.