Znanstvenici tvrde da su napokon pronašli odgovor na pitanje zašto se ponekad pretrpavamo slasticama i čipsom. To stanje ili ponašanje zove se hedonistička hiperfagija, a tada jedemo iz užitka, a ne gladi, objašnjava Tobias Hoch s njemačkog sveučilišta Erlangen-Nürnbergu, piše Daily Mail. Dodaje da se rekreativno prejedanje može pojaviti kod svih ljudi u nekoj fazi života
Rezultati su dobiveni u istraživanju na štakorima koji su jeli čips, standardne pločice te praškastu mješavinu masti i ugljikohidrata. Čini se da su čips jeli najradije no to se može samo djelomično kombinacijom masti i ugljikohidrata. Iako se mislilo upravo ona stvara ovisnost, odnosno osjećaj ugode, Hoch i njegova ekipa smatraju da hrskavost čipsa stimulira centar za nagradu u mozgu.
S druge strane kod pojedinaca postoji razlika u osjetljivosti na signale o nagadi kroz hranu. Neki ljudi mogu biti osjetljiviji, a neki malo manje.
- U kojoj je mjeri aktivan sustav nagrađivanja može varirati ovisi o okusu. U nekim slučajevima, nagradni signal iz hrane nije dovoljno jak da nadvlada okus - govori Hoch.