Enigma za Amerikance

Zašto su europske rajčice ukusnije od američkih?

Foto: Thinkstock
Rajčica
Foto: Thinkstock
Rajčica
Foto: pixabay
rajčica
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
rajčica
15.02.2016.
u 08:25
To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"".
Pogledaj originalni članak

Zašto je povrće tako slasnije u europskim zemljama nego u Sjedinjenim Državama?

To se zapitala novinarka Julia Belluz koja je na svojim okusnim pupoljcima, tijekom putovanja po Italiji uživala u punim i slasnijim okusima povrćima. "Ovo što jedem na sjeveru Amerike je "samo voda"". 

Odgovor je odlučila potražiti kod stručnjaka agrikulture i dobila odgovor koji ju je nemalo iznenadio.

"Nema znanstvenog objašnjenja te razlike. Nema ništa posebno u suncu u južnoj Italiji ili zemlji u Turskoj da je njihovo povrće ukusnije."

Stručnjaci su pojasnili da se i u Sjedinjenim Državama može proizvoditi ukusnije povrće poput onog u Europi, ali stvar je izbora. A SAD većinom se ne odlučuje uzgojati ukusno povrće, pojašnjava u tekstu koji je objavila na VOX-u

"Glavna razlika između hrane tu (SAD) i tamo( Europa) su kultura i želja."

Profesor sa Sveučilišta Florida Harry Klee, razvio je najukusniju rajčicu na svijetu, ocijenilo je to 500 stručnjaka. I ta njegova rajčica nije uzgojena na padinama San Marzano u Italiji, već na Floridi, u SAD-u, piše Belluz. Ta je rajčica znatno manja od "obične" i skuplji je uzgoj pa je činjenica da je toliko ukusna uzgajivačima ipak sporedna.  

Američki uzgajivači baziraju se na prinos i dugotrajnost plodova koje uzgajaju, a ne na okus. 

>>Stalno ste gladni? Ovo su znakovi da trebate jesti više povrća

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KI
KITONJA
11:15 15.02.2016.

Pa ljudi moji volio bih znati što je to dobroga uopće došlo i Amerike?

Avatar Duh_Prošlosti
Duh_Prošlosti
11:46 15.02.2016.

gmo, monsanto, agent orange..nastavi niz