film i glamur

Zašto su muze Alfreda Hitchcocka i danas stilske ikone

Foto: Arhiva VL
alfred hitchcock (1)
Foto: Rex/Guliver
alfred hitchcock (1)
Foto: Rex/Guliver
alfred hitchcock (1)
02.11.2012.
u 00:01
Kultni je redatelj u svakom svom filmu posebnu pozornost posvećivao detaljima, a Edith Head, kostimografkinja s kojom je godinama radio, nominirana je za Oscar čak 35 puta!
Pogledaj originalni članak

Grace Kelly, Tippy Hedren, Kim Novak – pogledate li pažljivije glumice koje su Alfredu Hitchcocku poslužile kao muze u njegovim brojnim filmovima, vidjet ćete da imaju nekoliko zajedničkih obilježja: ledenoplavu kosu, misteriozan chic i sposobnost da jednostavnu haljinu stroga kroja učine nevjerojatno glamuroznom.

No, Hitchcockovu junakinju ne može se zamijeniti s današnjim starletama – ona nije bombastična plavuša, već graciozna dama. Ovaj kultni britanski redatelj režirao je više od 50 filmova, od kojih neki i danas nose titule najboljih psiholoških trilera, a filmski kritičari kažu da je za njegov uspjeh zaslužna pozornost koju je posvećivao detaljima. To je jasno i pri prvom pogledu na njegove glavne glumice – moda je imala i te kako važnu ulogu u Hitchcockovim jezivim trilerima poput Psiha i Prozora u dvorište. Od boje do kroja, svaki outfit detaljno je isplaniran kako bi se savršeno uklopio u radnju, a dame koje ih nose učinio otmjenim i chic.

Njegova dugogodišnja suradnica i kostimografkinja Edith Head toliko je bila cijenjena da je čak 35 puta nominirana za Oscar, uključujući svaku godinu od 1948. do 1966., a osvojila je čak osam kipića. Haljine iz Hitchcockovih filmova i danas imaju bitan utjecaj u modi kad je u pitanju bezvremenska elegancija – plaštevi i velovi koje je Marlene Dietrich nosila u filmu Trema inspirirali su novu kolekciju Dolce & Gabbane. Haljine dubokih izreza koje je predstavila modna kuća Jil Sander bile su dio garderobe Grace Kelly u Prozoru u dvorište, a o njegovoj najvećoj muzi Tippi Hedren snimljen je i biografski film The Girl.

Glavna uloga povjerena je Sienni Miller, a haljine stegnute u struku koje mlada glumica nosi slične su ovosezonskim kreacijama Michaela Korsa, Giambattiste Vallija i Erdema. Ove modne kuće pokazale su da su trendovi i moda stara više od 60 godina i dalje jednako atraktivni i nosivi! Hitchcockove filmske junakinje s vremenom su postale prave ikone elegancije i damske glamuroznosti, a iako je The Girl televizijski film te neće biti prikazivan u kinima, preporučujemo da ga pogledate – makar samo zbog sjajnih modnih kombinacija!     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.