Promo

Zdrava i jednostavna jela od ribe, morskih plodova, mesa te slastice

Foto: VL
kuharica (1)
Foto: VL
kuharica (1)
Foto: VL
kuharica (1)
VL
Autor
PR Članak
10.03.2013.
u 09:42
Doznajte kako pripremiti zdrav, hranjiv i ukusan obrok za vrlo malo novca
Pogledaj originalni članak

Za kratko vrijeme i bez posebnog kulinarskog znanja možete svakodnevno pripremiti zdrav, hranjiv i ukusan obrok koji vas neće puno koštati. Upravo su takvi recepti, ali i savjeti, dr. Joška Kalilića čija je kuharica "Prehrana i medicinski savjeti za treću životnu dob" konkurirala za najbolju na svijetu u kategoriji Zdravlje i prehrana.

Vrijedno i opsežno izdanje poznatog splitskog liječnika objavljujemo u tri dijela od kojih će se drugi moći kupiti ekskluzivno uz Večernji list danas po cijeni od 3 kune. U drugom dijelu donosimo recepte za jela od ribe, morskih plodova, mesa te slastice dr. Joška Kalilića. Autor kuharice, koja je konkurirala za najbolju na svijetu, i ovim receptima pokazao je kako spraviti jednostavna i ukusna jela čija priprema nije zahtjevna, ne traje dugo, a koja su zdrava i sadrže sve što je organizmu potrebno. U njoj doktor Kalilić savjetuje konzumaciju ribe barem jedanput-dvaput tjedno te otkriva da dobra riba ne znači nužno visoku cijenu jer i jeftinija riba ima dobre hranjive sastojke. Mast srdele, primjerice, sadrži važne omega 3 masne kiseline koje sprečavaju višak kolesterola. Što se mesa tiče, kaže da je u prosjeku dovoljno 50-100 grama dnevno, a količina ovisi o vrsti mesa koje je bolje konzumirati s manje masti (bijelo meso, piletina, puretina, teletina). Po pitanju slastica - savjetuje uz doručak uzeti žličicu meda ili marmelade, a popodne komadić čokolade ili kolačić.

U prvom dijelu koji je još u prodaji i koji možete kupiti na svim kioscima, nalaze se zdravi recepti za juhe, kruh i razne priloge vrijednih hranjivih sastojaka te s optimalnim brojem kalorija. Naučite ispeći takozvani umirovljenički kruh koji po potrebi možete i zamrznuti, a koji dr. Kalilić i sam najčešće priprema. Ipak, riječ je o receptima i savjetima za sve generacije budući da im je najvažniji naglasak – zdravlje.

Treći i posljednji dio, dostupan u nedjelju, 17. ožujka uz Večernjak, donosi zdravstvene i praktične savjete dr. Kalilića kroz koje možete saznati zašto se banana naziva voćem mudrih, deblja li i koliko alkohol, kako možete provjeriti svježinu jaja koja ste kupili, ali i napraviti svoju orahovicu, naučiti koliko kalorija ima koja namirnica, što sve točno sadrži i još mnogo korisnih i provjerenih informacija ovog stručnjaka.

U nedjelju, 10. 3. ne propustite 2. dio kuharice dr. Joška Kalilića za samo 3 kune uz Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr