Doručak, osobito ako se sastoji od cjelovitih žitarica smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa tipa II i zatajenja srca objavljeno je u časopisu Harvard Heart Letter.
Studije pokazuju da doručkovanje u odnosu na preskakanje doručka izaziva manje skokove šećera u krvi i lučenja inzulina nakon svih obroka i međuobroka tijekom dana.
Manji skokovi šećera i inzulina pomažu u smanjenju HDL kolesterola, tzv. lošeg kolesterola i triglicerida u krvi. Također pridonose regulaciji apetita.
Nije važno samo jedete li doručak ili ne. Jednako je važno, ako ne i važnije, što doručkujete. Harvard Heart Letter predlaže neke od mogućnosti zdravog doručka, bogate cjelovitim žitaricama, voćem i zdravim izvorima proteina:
- zdjelica zobene kaše s voćem i lješnjacima
- zdjelica integralnih žitarica s mlijekom i narezanom bananom, jagodama, borovnicama ili drugim voćem
- jogurt s borovnicama i suncokretovim sjemenkama
- integralno pecivo s maslacem od kikirikija
- omlet pripremljen od jednog cijelog jaja i jednog bjelanjka s integralnim tostom i kriškama naranče.