Žgaravica je sve učestaliji problem današnjice. U zapadnom svijetu javlja se kod 20-40 % ljudi, a mnogi od njih (20 %) tegobe osjećaju svakodnevno. Učestalija je kod muškaraca, starijih osoba te trudnica. Iako je žgaravica simptom koji ljudi najčešće ne doživljavaju dramatično i zbog nje ne idu liječniku, ipak ju je najbolje pokušati izbjeći ili ublažiti kad god je to moguće.
Što uzrokuje žgaravicu?
Žgaravicu uzrokuje želučana kiselina, koja se zbog brojnih razloga penje natrag u jednjak te izaziva žarenje, iritaciju, a ponekad i jaku bol. Određeni lijekovi, neka hrana, stres, alkohol, pušenje, brzo jedenje, nedovoljno žvakanje hrane, ležanje nakon jela, uska odjeća i prekomjerna tjelesna masa neki su od mogućih uzroka žgaravice.
Pomoć za ublažavanje simptoma žgaravice dolazi iz prirode.
Riječ je o prirodnoj mineralnoj vodi Donat Mg, koja djeluje poput antacida - neutralizira želučanu kiselinu te ublažava bol i pečenje u prsima. Donat Mg bazična je otopina s puno hidrogenkarbonata te sadrži kombinaciju baznih minerala magnezija, natrija i kalcija. Neutralizira želučanu kiselinu i stoga uglavnom odmah nakon konzumiranja ublažava osjećaj pečenja u želucu i/ili u jednjaku. Žgaravicu regulira na potpuno prirodan način. Uz pravilnu prehranu i zdrave životne navike, Donat Mg može biti velika pomoć u otklanjanju uzroka žgaravice.
Kako piti Donat Mg za sprječavanje ili ublažavanje žgaravice?*
Više puta na dan, 20-30 minuta prije obroka, popijte 0,1–0,2 l Donata Mg. Također možete dodatno piti 0,1 l Donata Mg između obroka u slučaju osjećaja žgaravice (1-2 sata nakon obroka). Neka bude sobne temperature i pijte ga polako, gutljaj po gutljaj.
Povremena žgaravica ne smatra se opasnom, no dugotrajna i učestala žgaravica može izazvati ozbiljne posljedice te znatno ugroziti kvalitetu života. U slučaju česte i dugotrajne žgaravice obavezno potražite savjet liječnika.
*Medical centar Rogaška