Hladnjak ili ormarić?

Zlatna pravila za čuvanje čokolade: 'Tako će zadržati sav svoj okus'

Foto: Shutterstock
Zlatna pravila za čuvanje čokolade: 'Tako će zadržati sav svoj okus'
07.11.2024.
u 08:00
Dugogodišnja rasprava o tome treba li čokoladu čuvati u hladnjaku ili u ormariću ponovno se pokreće. Joshua Houston, stručnjak za pohranu hrane iz tvrtke Household Quotes dao je svoje mišljenje o ovoj temi.
Pogledaj originalni članak

Apsolutno je protiv čuvanja čokolade u hladnjaku, ističući: "Čuvanje čokolade u hladnjaku je loše iz nekoliko razloga, a prvi je da čokolada lako može upiti mirise drugih namirnica u vašem hladnjaku”, prenosi Mirror. Dalje je objasnio: "Drugo, ako ohladite slatkiše, od hladnoće mogu izgubiti okus. To umanjuje užitak i zadovoljstvo koje čokolada pruža." Također je naglasio još jedan problem: "Promjena boje je još jedan veliki problem, do kojeg dolazi kada vlaga u hladnjaku uzrokuje 'šećerni cvat', što znači da šećer izlazi na površinu."

Iako neki možda misle da čuvanje čokolade u hladnjaku sprječava njezino kvarenje, čokolada zapravo ima relativno dug rok trajanja prije nego što se pokvari. Trajnost čokolade ovisi o njenim sastojcima – čokolade s mlijekom traju oko 10 do 12 mjeseci, dok tamna čokolada bez mlijeka može trajati više od dvije godine. Joshuin savjet? Čuvajte svoju čokoladu u ormariću, a ne u hladnjaku. Napomenuo je: "Kuhinjski ormarić je bolja opcija, sve dok je suh, jer vlaga može negativno utjecati na okus s vremenom. Idealna temperatura za čokoladu je između 12 i 18 stupnjeva Celzijusa, jer sve iznad toga može dovesti do topljenja."

VEZANI ČLANCI: 

"Ako otvorite čokoladu, zamotajte je u hermetički zatvoreni omot ili spremnik. To će pomoći u zaštiti čokolade od vlage i vanjskih mirisa koji bi mogli negativno utjecati na okus." "Također, pazite da čokoladu držite dalje od izravne svjetlosti, jer ne samo da uzrokuje 'šećerni cvat', već i topljenje. Čokolada koja je procvala šećerom i dalje je sigurna za konzumaciju, ali neće izgledati toliko privlačno i može imati malo drugačiji okus." Na kraju, način na koji čuvate svoju čokoladu svodi se na osobne preferencije. Neki ljudi uživaju u hrskavom ugrizu hladne čokolade u odnosu na onu na sobnoj temperaturi. Samo budite sigurni da je ispravno zamotana nakon što je otvorite.

Znate li od čega je napravljena popularna čokoladica KitKat?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.