ISTRAŽIVANJE POKAZUJE

Znanstvenici dokazali: Kava smanjuje negativne učinke nezdrave hrane!

Foto: shutterstock
Znanstvenici dokazali: Kava smanjuje negativne učinke nezdrave hrane!
27.12.2019.
u 10:31
Novo istraživanje sa štakorima pokazalo je da kofein može smanjiti negativne učinke jedenja nezdrave hrane, to jest konzumiranje velike količine hrane, piše Metro.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici, sa sveučilišta u Illinoisu, su podijelili štakore u dvije grupe, one kojima su davali kavu i one kojima su davali čaj. Nakon nekog vremena otkrili su da štakori kojima su davali kavu nakupili 16% težine i 22% masnoće manje nego štakori kojima su davali čaj, piše Metro.

Količina kave koju su davali štakorima bila je od 30 do 300 miligrama, što je prosječno onoliko koliko prosječna osoba popije u jednom danu. 

Rezultati istraživanja pokazali su veliku razliku između težina i masnoće ove dvije grupe štakora, što znači da kava može spriječiti debljanje i pretilost

Isto tako kava može spriječiti oštećenje jetre koje prouzrokuje masna i nezdrava hrana, što bi u budćnosti moglo dovesti do manje pretilih osoba

Hrvati obožavaju kavu, evo što kažu koliko je piju i koja im je omiljena:

Svjetski dan bubrega

Ova bolest godišnje pogađa više od 850 milijuna ljudi, simptomi su nespecifični, a ključ je prevencija

Svake godine, drugog četvrtka u ožujku, obilježava se Svjetski dan bubrega. Riječ je o globalnoj kampanji koja se provodi diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti bolesti bubrega, od koje na svjetskoj razini boluje više od 850 milijuna ljudi, među kojima čak 300.000 u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, ova bolest uzrokovala je više od 3,1 milijun smrtnih slučajeva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.