simulirani svemir

Znanstvenik tvrdi da smo likovi koji žive u simulaciji: Kaže da nam je dokaz pred očima

Foto: /DPA
Znanstvenik tvrdi da smo likovi koji žive u simulaciji: Kaže da nam je dokaz pred očima
07.10.2024.
u 14:30
Iako bi njegova ideja nekima mogla biti uvredljiva, znanstvenik Vopson vjeruje da je ovaj argument u skladu s putanjom modernog društva
Pogledaj originalni članak

Teorija simulacije vrlo je istražena u popularnoj kulturi, a popularizirana je filmom The Matrix iz 1999. godine. TV i filmske franšize istraživale su ideju o tome što bi se dogodilo kada bi svi u simulaciji otkrili istinu o njihovim životima. Međutim, za jednog znanstvenika ideja da svi živimo u simulaciji manje je zanimljiv misaoni eksperiment, već vrlo stvarna stvar, prenosi LADbible.

Izvanredni profesor fizike na Sveučilištu u Portsmouthu, dr. Melvin Vopson, svoje sate ispunjava istraživanjem eksperimentalnih i teorijskih studija fizike te duboko vjeruje da živimo u simulaciji, ukazujući na Bibliju kao dokaz za svoje tvrdnje. "Sama Biblija nam govori da smo u simulaciji i također nam govori tko to radi. To radi AI – umjetna inteligencija", rekao je Vopson.

Iako se čini teško povezati Bibliju i teoriju simulacije, Vopson je ukazao na Evanđelje po Ivanu u Novom zavjetu te je objasnio početni odlomak "U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše u Boga, i Riječ bijaše Bog" da bi iznio svoj argument. Stih već ima specifično značenje za kršćane, budući da je rečeno da je 'riječ'  sinonim za Isusa Krista. Ali za znanstvenika, upotreba 'riječi' nije povezana s obećanim sinom, već s naprednom tehnologijom kao što je računalni kod.

VEZANI ČLANCI:

Profesor je dodao da je Bog također dio računalne simulacije, a ne zaseban entitet. "Kod koji pokreće simulaciju nije odvojen od božanskog, već je njegov dio, možda AI. To implicira Stvoritelja koji je stvorio simulirani svemir kroz Riječ (tj. šifru)", nastavio je. Ukratko, svemir je računalna simulacija, pri čemu su i Bog i Biblija umjetna inteligencija koji su upisani u program.

Ova ideja nekima može zvučati potpuno ludo, ili čak uvredljivo, ali Vopson vjeruje da je ovaj argument u skladu s putanjom modernog društva. "Ono što je doista izvanredno je da je dano tumačenje u potpunosti usklađeno s događajima našeg vremena: pojavom umjetne inteligencije, a također je to upravo ono što je Matrix projicirao", zaključio je, pojašnjavajući da njegov argument nije nešto u što on nužno vjeruje. 

Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi i opsjedaju je duhovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.