IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE

Znanstvenici proglasili najzdravije voće na svijetu – nećete ga poželjeti u smoothieju ili jogurtu

Shutterstock
04.10.2024.
u 08:00

Prvih 26 namirnica na 'superzdravom' popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće, a tek onda slijedi voće

Sigurno ih nećete poželjeti dodati u smoothie ili jogurt, ali svakako ćete ih htjeti uključiti u svoj ručak i večeru. Riječ je o rajčicama, koje su znanstvenici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno proglasili najzdravijim voćem na svijetu. Da, voćem jer prema službenoj definiciji, voće je sve što sadrži sjemenke, piše BestLife. Agencija je objavila popis 'superhranjivih' vrsta voća i povrća, odnosno onih koje najviše utječu na smanjenje rizika od kroničnih bolesti. Prvih 26 namirnica na popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće. Prvo voće na ljestvici su rajčice, s ocjenom nutritivne gustoće od 20,37.

Ocjenu su znanstvenici izračunali na temelju bioraspoloživosti 17 ključnih hranjivih tvari. Prema Cleveland Clinicu, srednja sirova rajčica tako sadrži 17 grama vitamina C (19 posto preporučene dnevne vrijednosti za odrasle), 10 mikrograma vitamina K (8 posto preporučene dnevne vrijednosti), 296 miligrama kalija (6 posto preporučene dnevne vrijednosti) i 19 mikrograma folata (5 posto preporučene dnevne vrijednosti). K tome, rajčice su bogate i dvama važnim antioksidansima: likopenom i beta-karotenom.

Likopen rajčicama daje bogatu boju te pomaže tijelu da se oslobodi slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK. Istraživanja su pokazala da likopen može smanjiti rizik od raka prostate, kao i rizik od moždanog udara.

GALERIJA: Trenerica pasa otkrila kojih 6 pasmina nikada ne bi imala za kućne ljubimce

1/7

Pregled istraživanja iz 2021. o rajčicama i likopenu otkrio je da manju ukupnu smrtnost kod osoba koje su konzumirale odgovarajuće količine rajčica, kao i manju smrtnost od koronarne bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti, raka prostate i raka želuca. Unos likopena kroz prehranu ili prisutnost likopena u krvi povezan je s manjom ukupnom smrtnošću, kao i manjom šansama za dobivanje raka prostate, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i neplodnosti kod muškaraca.

Rajčica zadržava likopen, bez obzira jede li se sirova, kuhana ili sušena na suncu. Međutim, imajte na umu da, što je rajčica crvenija, to je viši sadržaj likopena pa zelene rajčice ne sadrže ovaj antioksidans.

VEZANI ČLANCI:

Kad je pak riječ o beta-karotenu, on se u tijelu pretvara u vitamin A koji je neophodan za zdrave oči i kožu, pojašnjavaju stručnjaci Mayo Clinica. Rajčice su sastavljene od 95 posto vode, što ih čini odličnim izborom za hidrataciju.

Uz svoj nutritivni profil, rajčica sadrži samo 23 kalorije, manje od jednog grama masti i 5 grama ugljikohidrata. Usporedbe radi, prva namirnica na novom popisu 'superhranjivih' namirnica je potočarka, s ocjenom nutritivne gustoće od 100. Nakon rajčice ocjenom 20,37 najzdravije su voćke limun s ocjenom 18,72, jagoda (17,59), naranča (12,91), limeta (12,23), grejp (11,64), kupina (11,39) itd.

Zaljubljenik u vježbanje na TikToku jede pseću hranu jer je navodno 'prepuna proteina'

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar @promatrač
@promatrač
09:10 04.10.2024.

Greška u tekstu! Jedna rajčice ne može nikako imati 17 grama vitamina C niti 17 grama može biti 19% potrebne dnevne količine. U najboljem slučaju jedna rajčica sadrži 17 miligrama vitamina C. S druge strane ako je 17 miligrama 19% preporučene dnevne količine, to je definitivno premalo. Ja preporučujem najmanje 1 gram dnevno. Osobno s vremena na vrijeme uzimam, tokom dana dozirano i do 12 grama, odnosno do reakcije tijela, najčešće kroz proljev. Što je tijelo bolesnije to je reakcija na uzetu količinu brža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije