Ako je hrana pravilno ohlađena, dulje će trajati i dulje će ostati svježa. Na odgovarajućoj temperaturi hladnjaka, uređaj može držati hranu hladnom i sigurnom za jelo danima ili tjednima, usporavajući rast bakterija. Također, i zamrzivači mogu održati hranu svježom i spriječiti rast bakterija mjesecima ili ponekad čak i neograničeno. Za kvalitetu hrane i smanjenje rizika od trovanja hranom, bilo bi pametno držati hladnjak i zamrzivač na preporučenoj temperaturi, kako piše Real Simple.
Postoje namirnice koje nemaju rok trajanja, evo koje su
Hladnjak
Američka uprava za hranu i lijekove preporučuje da hladnjak držite na temperaturi ispod 4 stupnja Celzijusa, a temperaturu zamrzivača ispod -17 stupnjeva Celzijusa. Međutim, idealna temperatura hladnjaka je zapravo niža. Idealna temperatura na kojoj biste trebali držati svoju hranu je između 1,7 do 3,3 stupnjeva Celzijusa. Ove temperature su blizu zamrzavanja, ali hrana nije toliko hladna da će se smrznuti. Također je najbliže što se možete približiti pragu od 4 stupnja Celzijusa, kada se kreću razvijati bakterije.
Temperature iznad preporučenih mogu biti previsoke, a tada se vaša hrana može brzo pokvariti. Mogli biste i dobiti želučane probleme s bakterijama kao što su salmonela i E. Coli.
Zamrzivač
Zamrzivač je najbolje držati na temperaturi -17 stupnja Celzijusa, osim kada dodajete puno nove, toplije hrane. Možete ručno smanjiti temperaturu zamrzivača na nekoliko sati, ali nemojte je zaboraviti vratiti nakon toga. Držanje zamrzivača na preniskoj temperaturi može povećati vaš račun za režije i uzrokovati gubitak vlage i okusa hrane. Ako u zamrzivaču imate puno leda, to je siguran znak da je temperatura vašeg zamrzivača preniska.
Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!