Nije svejedno

Znate li koje mlijeko je najbolje za vaše zdravlje?

Foto: Thinkstock
Mlijeko
Foto: Thinkstock
Mlijeko
Foto: Thinkstock
Mlijeko
Foto: Thinkstock
Mlijeko
25.04.2014.
u 09:23
I dok smo "bombardirani" sa svih strana koje su namirnice zdravije, a koje trebamo izbjegavati, jako malo ljudi razmišlja o tome koje mlijeko bi trebali piti
Pogledaj originalni članak

Sve više ljudi razvija svijest o tome koliko je bitno zdravo se hraniti i birati što konzumiramo.

I dok smo "bombardirani " sa svih strana koje su namirnice zdravije, a koje trebamo izbjegavati, jako malo ljudi razmišlja o tome koje mlijeko bi trebali piti. Rekli biste: "Svejedno je, mlijeko kao mlijeko".

No, to baš i nije točno. Ljudi pretežno kupuju mlijeko u supermarketima koje je niže kvalitete i cijene. Ali kada je zdravlje u pitanju i mlijeko može igrati veliku ulogu.

1. Bademovo mlijeko

Foto: Thinkstock

Bademovo mlijeko jedno je od najzdravijih mlijeka i preporučuje se osobama koje ne smiju konzumirati gluten. Odličan je izbor jer ne sadrži laktozu, gluten niti kolesterol, ali sadrži omega 3 masne kiseline koje su esencijalne za zdravlje srca. Bogato je i proteinima pa u jedna čaši ( 250 ml ) bademova mlijeka ima oko jedan gram proteina i oko jedan gram dijetalnih vlakana. Niskokalorično je i na istu količinu sadrži tek oko 50 kalorija, malu količinu ugljikohidrata i oko tri grama masti.

Bademi su bogati vitaminima i mineralima, pa ovo mlijeko ne treba dodatno vitaminizirati. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij. Flavonoidi u bademovom mlijeku pomažu u prevenciji od raka i usporavaju znakove starenja.

Napravite ga sami:

Potrebno: 1 čaša badema i voda ( po želji cimet i zaslađivač)

Bademe stavite u hladnu vodu i ostavite ih preko noći da omekšaju. Vodu bacite, a omekšale bademe stavite u blender bez ljuštenja kore( sadrži mnoge korisne sastojke). Na jednu čašu badema dodajte 4 čaše vode u blender. Kada su bademi potpuno usitnjeni, smjesu procijedite kroz gazu. Dobiveno mlijeko čuvajte u hladnjaku i iskoristite ga u roku od 3 do 5 dana. Smjesu badema koja vam je ostala nipošto nemojte bacati već ga iskoristite za pripremu kolača ili dodajte u pahuljice.

2. Sojino mlijeko

Foto: Thinkstock

Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama i ima niski glikemijski indeks. Istraživanja su pokazala da ako djevojčice u dobi od 5 - 11 godina redovno piju sojino mlijeko imaju znatno manje šanse da se kod njih razvije rak dojke u kasnijoj dobi.

Kao ni bademovo mlijeko, nema kolesterola ni laktoze. Odličan je izbor i za osobe koje imaju problema s probavom. Sadrži izoflavone, biljne hormone koji djeluju kao antioksidansi i imaju povoljan učinak na naše zdravlje, štite zdravlje prostate, kostiju, srca i smanjuju rizik od degenerativnih bolesti. Posebno se preporučuje ženama u menopauzi jer 2 čaše sojina mlijeka na dan mogu znatno smanjiti tegobe žena s kojima se susreću u vrijeme menopauze.

3. Zobeno mlijeko

Foto: Thinkstock

Sadrži balastne tvari topive u vodi, koje potiču rad probavnog sustava i daju ugodan osjećaj sitosti.

Ako vam je potrebno više vlakana u prehrani, pijte zobeno mlijeko, kaže nutricionistica Judy Davie. Mlijeko je niskokalorično i bogato je beta-glukanom, topljivim vlakanima koja aktivno snižavaju kolesterol. Ovo mlijeko nije prirodno bogato kalcijem pa ga treba nadomjestiti drugim namirnicama.

Zob i zobeno mlijeko imaju više bjelančevina nego ugljikohidrata, bogat su izvor aminokiselina, vitamina i minerala. Obzirom da je malo gušće, odličan je izbor za pripremu kolača, krema...Možete ga i dodati u krem juhe od povrća.

4. Rižino mlijeko

Rižino mlijeko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata, ne sadrži zasićene masnoće, gluten niti kolesterol. Smatra se napitkom s najmanje alergena, pa je prikladno za osjetljive osobe sklone alergijama i intoleranciji na namirnice. Blagog je i slatkastog okusa, a može ga se kupiti i aromatizirano s dodatkom vanilije, čokolade, badema..Čest je izbor sportaša nakon fizičkog napora. Obzirom da ima visoki glikemijski indeks ne preporučuje se osobama koje su na dijeti i nastoje izgubiti višak kilograma te oboljelima od dijabetesa.

5. Ovčje mlijeko

Ovčje mlijeko vrlo je bogato bjelančevinama te je njihov ukupni udio viši nego kod kravljeg mlijeka. Mlijeko je bogatog i blagog, pomalo slatkog okusa, sadrži dvostruku količinu minerala i sve važne vitamine B kompleksa u odnosu na kravlje i kozje mlijeko. Udio masnoće u ovčjem je mlijeku najviši i iznosi oko 6,7 posto, kao i udio bjelančevina (5,6 posto) u odnosu na mlijeko krave i koze.

6. Kozje mlijeko

U djece hranjene kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom. Kozje mlijeko probavi se za oko 40 minuta, a kravlje za otprilike dva i pol sata i zbog konjugirane linolne kiseline koju sadrži, ima dokazano antikancerogeno djelovanje. U usporedbi s kravljim mlijekom ima manje kolesterola. Kozje mlijeko sadrži manji udio laktoze u odnosu na kravlje mlijeko, što je prednost za osobe koje ne podnose laktozu.

>>Laktoza se skriva u žitaricama i kruhu!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar deziderij
deziderij
09:40 25.04.2014.

Najbolje mlijeko je ono do kojega danas rijetki imaju priliku doći. Domaće mlijeko od domaćih sorti krava je sigurno najzdravije i najkorisnije za konzumirati. Već ono sa farmi i krava simentalki koje su vještačke sorte i koje daju po 15 lit. mlijeka u jednoj mužnji nije normalno a pogotovu ono koje nam prodaju po dućanima. Nije ni čudo što su ljudi svakim danom sve bolesniji i sve nenormalniji jer, i Hipokrat je rekao: "hrana je tvoj lijek, lijek je tvoja hrana" a naša današnja hrana sve je prije nego lijek.