dozrijeva u vinu

Znate li koji je ovo sir? Sada ćete ga sigurno poželjeti kušati

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
sir i sirana
14.03.2014.
u 08:56
Sve je počelo davnih dana kada se sir skrivao kao dragocjena hrana u sijeno, ulje, salamuru... Na stanciji Špin čuvaju ga u – teranu
Pogledaj originalni članak

Na stanciji Špin između Tara i ušća rijeke Mirne sve je podređeno sirevima, njihovoj proizvodnji, ‘odmaranju’, dozrijevanju...

Sirana Laguna mjesto je gdje se dnevno prerađuje 25 tisuća litara kravljeg i pet tisuća litara ovčjeg mlijeka, isključivo pasteriziranog. Tradicionalno sirilo zamijenile su, objasnio je voditelj sirane Krunoslav Salaj, sirarske kulture, a prvi korak koji se događa u nastanku sira, koji u kotlu postaje grušt, odvajanje je sirutke od sira.

Sirci dobivaju mjesto u svojim kalupima i već za sat vremena postaju škripavci, a od sirutke se pravi sjajna skuta. Salamurenje, zrenje i uređivanje logične su faze, no ono što sireve sa stancije Špin čini drugačijima jest okruženje i dodaci koji se dodaju tijekom zrenja.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Eksperimentirajući s tradicijom i autohtonim proizvodima, na stanciji su miješani i kravlji sir sljubili s teranom, tartufima, pa čak i dropom, kominom grožđa.

Osim što sjajno izgledaju, s ljubičastom korom i nježnožutom unutrašnjošću, ovakvi sirevi prava su poslastica i prepoznat će ih ljubitelji intenzivnih okusa. Sir s teranom nije sir za glad i doradu, a jedino društvo koje mu treba jesu maslinovo ulje i dobro vino.

>>Oslastite se okusima proljeća u ovoj osvježavajućoj salati

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.