spremni na suradnju

Znate li koji nam je prvi impuls? Velikodušnost ili sebičnost?

Foto: Screenshoot (YouTube)
Znate li koji nam je prvi impuls? Velikodušnost ili sebičnost?
24.09.2012.
u 11:03
Ono što morate učiniti, učite odmah, kazao je Isus i pogodio je u bit stvari. Što više odgađamo neku odluku, ona se može pretvoriti u agoniju i iskriviti nam "zdrav" pogled na svijet...
Pogledaj originalni članak

 

Najnovija studija otkrila je da s ljudi, kad moraju birati, susretljivi i spremni na suradnju, šro ukazuje na to da je vlikodušnost urođena. Kad ljudim imaju više vremena da preispitaju svoj izbor, ponašaju se sebično. 
Istraživači David G. Rand, Joshua D. Greene i Martin A. Nowak su napravili eksperiment u kojem je svaki ispitanik dobio mali iznos novca, a onda je morao odlučiti koliko će "uložiti" u zajednički fond.Što su više vremena imali na raspolaganju da izaberu koliko će donirati, davali su manje. Jedan je dio ispitanika morao donijeti odluku u roku od 10 sekundi, dok je drugima rečeno da moraju čekati 10 sekundi prije nego konačno odluče. 
Brze su odluke temeljene na intuitivnosti, pa su istraživači zaključili da je velikodušnost intuitivni ljudski odgovor na pritisak. No kad promišljamo o odlukama, možemo se uvjeriti da su sebične odluke vjerojatno najbolje. 
Intuirivna suradnja može biti uzrokovana genetikom i kulturnim konstruktima, piše Scientificamerican.

 

Najnovija studija otkrila je da su ljudi vrlo susretljivi i spremni na suradnju kad moraju donositi brzinske odluke. To ukazuje na činjenicu da je čovjeku velikodušnost urođena. No, kad ljudima damo više vremena da razmotre svoj izbor, počinju se ponašati sebično i vrlo često donose takve odluke. Intuitivna suradnja može biti uzrokovana genetikom i kulturnim konstruktima, piše Scientificamerican.

Kako bi to dokazali, istraživači David Rand, Joshua Greene i Martin Nowak napravili su eksperiment u kojem je svaki ispitanik dobio mali iznos novca, a onda je morao odlučiti koliko će "uložiti" u zajednički fond. Jedan je dio ispitanika morao donijeti odluku u roku od 10 sekundi, dok je drugima rečeno da moraju čekati 10 sekundi prije nego što konačno odluče. Što su više vremena imali na raspolaganju da izaberu koliko će donirati, davali su manje.

Brze su odluke temeljene na intuitivnosti, pa su istraživači zaključili da je velikodušnost intuitivni ljudski odgovor na pritisak. No promišljamo li o odlukama, možemo se uvjeriti da su sebične odluke vjerojatno najbolje.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.