Bjelanjak... Mnogima osnovni sastojak svakog doručka.
Ali jeste li se ikada zapitali, kada razbijete ljusku sirovog jajeta, što je ta bijela "nakupina" na međi bjelanjka i žumanjka?
To je helaza, piše Huffington Post.
Može se naći s obje strane žumanjka, a glavna je svrha održati ga na sredini bjelanjka. Drugim riječima, ponašaju se poput sidra za žumanjak.
Te "pupčane vrpce" jajeta su bjelančevine koje su povezane s bjelanjkom i žumanjkom, a najbolje ćete ih uočiti kad razdvojite ta dva segmenta jajeta što vam helaza katkada zna otežati. Ali ako je ne nađete u jajetu nakon što razbijete ljusku, to može biti znak da jaje već dugo stoji jer helaza nestaje kako jaje stari.
E baš nije tako.Ja jedem svaki dan jaje ili dva ito friška od mojik kokošiju naravno njih deset imaju i pjevca i on marjlivo vrši svoju dužnost da bih jaja bila oplođena, a ako propusti nema bijele mrlje!