zanimljivo

Znate li zašto vrata na javnim WC-ima ne dotiču tlo? Razlog bi vas mogao iznenaditi!

Foto: Shutterstock
Znate li zašto vrata na javnim WC-ima ne dotiču tlo? Razlog bi vas mogao iznenaditi!
28.10.2024.
u 10:30
Sljedeći put kad primijetite vrata koja ne dosežu do poda, sjetite se da iza tog detalja stoji promišljeni dizajn koji pridonosi funkcionalnosti i higijeni javnih prostora.
Pogledaj originalni članak

Postoji nekoliko praktičnih razloga zašto vrata u javnim toaletima rijetko dosežu do poda, objašnjavaju stručnjaci. Iako se mnogi možda pitaju zašto su određene dizajnerske odluke u javnim kupaonicama takve kakve jesu – poput oznake WC na vratima ili dasaka u obliku slova "U" – jedno je sigurno: dizajn vrata koja ne dosežu do tla ima svoje opravdane razloge, piše LADBible

Jedan od glavnih razloga je sigurnost. Ako netko u toaletu doživi nezgodu, prostor ispod vrata omogućuje brzu reakciju i pomoć. Osim toga, ovaj dizajn olakšava i ubrzava čišćenje jer prostor ispod vrata omogućuje lakši pristup prilikom higijenskog održavanja koje je u javnim prostorima često potrebno više puta dnevno.

VEZANI ČLANCI: 

Vrata skraćene visine također su ekonomičnija za proizvodnju i postavljanje. Kako navodi tvrtka za iznajmljivanje prijenosnih WC-a, WC Portables, kraća vrata su financijski povoljnija, a uz to pomažu i pri smanjenju neugodnih mirisa – otvor pri dnu omogućuje brzo prozračivanje prostora.

Praznine na dnu vrata imaju i dodatnu prednost u procjeni dostupnosti kabine jer omogućuju korisnicima brz uvid u zauzetost prostora. Naravno, diskrecija je poželjna, pa je često dovoljno osloniti se na sjenku izvan kabine kako biste izbjegli neugodne situacije.

VEZANI ČLANCI: 

Česta navika

Idete li ‘za svaki slučaj’ na WC prije polaska nekuda? To nije dobra ideja

Mokrenje "za svaki slučaj" čini se kao pametna ideja, pogotovo ako ne znate kada ćete sljedeći put imati priliku otići na WC. Možda izlazite iz kuće obaviti poslove, spremate se ukrcati na let ili gledati film u kinu – situacije u kojima ne želite da vas prekine hitna potreba za toaletom. No, mokrenje "za svaki slučaj", kada zapravo nemate potrebu, može vam donijeti više štete nego koristi.

Kratka vrata također potiču brže korištenje WC-a. Osjećaj smanjene privatnosti može ubrzati korisnike da obave svoje i prepuste prostor sljedećima u redu. Zanimljivo je i da se smatra kako ovaj dizajn može utjecati na ponašanje korisnika jer smanjuje mogućnost antisocijalnog ponašanja. Kada su korisnici svjesni da ih netko može lako primijetiti, veća je vjerojatnost da će se pridržavati osnovnih pravila čistoće i ponašanja.

GALERIJA: Stavljate WC papir na dasku na javnom toaletu? Prestanite s time što prije

Foto: Getty Images, LPI
Ilustracija
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: screenshot/youtube
zahod
Foto: Shutterstock
Toalet papir

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.