Česta navika

Idete li ‘za svaki slučaj’ na WC prije polaska nekuda? To nije dobra ideja

shutterstock
03.09.2024.
u 07:00

Mokrenje "za svaki slučaj" čini se kao pametna ideja, pogotovo ako ne znate kada ćete sljedeći put imati priliku otići na WC. Možda izlazite iz kuće obaviti poslove, spremate se ukrcati na let ili gledati film u kinu – situacije u kojima ne želite da vas prekine hitna potreba za toaletom. No, mokrenje "za svaki slučaj", kada zapravo nemate potrebu, može vam donijeti više štete nego koristi.

To je savjet Nicole Waetzman, medicinske sestre specijalizirane za uroginekologiju i zdravlje mokraćnog mjehura u Axia Women's Health, piše The Sun. Ona upozorava: "Ovo ponašanje može negativno utjecati na vaš mjehur i uzrokovati disfunkciju mjehura." Ako stalno mokrite "za svaki slučaj", vaše tijelo šalje signal mozgu da biste trebali potražiti WC, čak i ako vam je mjehur samo napola pun. Kada je potpuno pun, dobit ćete hitan signal da ga odmah ispraznite. No mokrenje kada mjehur nije barem napola pun može ometati ovaj proces.

Medicinska sestra Nicole objašnjava: "Često mokrenje kada stvarno ne trebate može trenirati vaš mjehur da zadrži manje urina i ometati komunikaciju između mozga, mjehura i mišića zdjelice, što može dovesti do simptoma preaktivnog mjehura." Simptomi preaktivnog mjehura mogu uključivati: osjećaj iznenadne potrebe za mokrenjem, koju je teško kontrolirati, curenje urina bez namjere nakon hitne potrebe za mokrenjem, često mokrenje (osam ili više puta u 24 sata), buđenje dvaput tijekom noći radi mokrenja (stanje poznato kao nokturija).

VEZANI ČLANCI: 

Također, možete nenamjerno naučiti svoj mjehur da signalizira potrebu za mokrenjem čak i kada postoji samo mala količina urina. Koliko često netko mokri tijekom dana može varirati od osobe do osobe. No, Nicole kaže da prosječno odrasle osobe mokre pet do šest puta dnevno. Važno je napomenuti da je često mokrenje uobičajeno kod osoba starijih od 70 godina, trudnica ili muškaraca s povećanom prostatom. Ako mislite da imate preaktivan mjehur, postoje mnogi tretmani, uključujući promjene u prehrani i unosu tekućine, fizioterapiju mišića zdjelice, lijekove, stimulaciju živaca, pa čak i botoks za mjehur. Nicole kaže: "Najbolje je posjetiti liječnika radi procjene simptoma i pronalaska tretmana koji najbolje odgovara vama."

VEZANI ČLANCI: 

Ako želite prekinuti naviku mokrenja "za svaki slučaj", Nicole preporučuje započeti s treniranjem mjehura – naučiti svoj mjehur da puni, pohranjuje i prazni urin u redovitim intervalima. To može uključivati pražnjenje mjehura odmah ujutro, nakon doručka, a zatim u redovitim intervalima tijekom dana. Trebali biste pokušati povećati vrijeme između tih intervala. Izbjegavajte žurbu na WC čim osjetite potrebu za mokrenjem, a kada idete mokriti, sjednite na toalet u opuštenom položaju s obje noge ravno na podu i uzmite si vremena, kaže Nicole. Ovo će omogućiti da se mišići zdjelice opuste i olakšati pražnjenje mjehura. Kako biste izbjegli slabljenje mišića zdjelice, nemojte zadržavati urin dulje vrijeme. Ako mislite da imate preaktivan mjehur, najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom.

Simptomi raka pluća često su nespecifični, ovih 9 nemojte ignorirati

Ključne riječi

Komentara 1

VI
viviann
08:37 03.09.2024.

Pa se u tom mjehuru s puno urina kote bakterije vise nego kada je prazan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije