Da imam rep, mahao bih koliko sam sretan – oduševljeno je uzviknuo član žirija showa "3,2,1 – kuhaj" Tomislav Špiček nakon što je u uskrsnom tjednu kušao svečani ručak koji je pripremila Martina Maček. Nije uskrsna gozba jedino čime je Martina raznježila nepca žirija RTL-ova showa, a svojim kulinarskim umijećem oduševila je i ukućane.
Susret s ribljim menijem
– Tata je bio iznenađen kad je vidio što sve znam skuhati. Naime kod kuće uz mamu i stariju sestru nisam stigla doći do štednjaka i tata je u bio u šoku kad je vidio kako kuham, a mama je jako ponosna na mene – kaže nam 26-godišnja Martina, magistrica edukacije geografije, antropologije i etnologije. Martinino kulinarsko umijeće oduševilo je i njezine učenike u Međunarodnoj osnovnoj školi Matije Gupca, a škola je predložila da Martina vodi i satove domaćinstva u školi.
– Učenici gledaju show i dosta su kritični, ispituju me sve pojedinosti o žiriju i kuhanju, hvale me kad dobijem dobre ocjene. Često vode i borbu s roditeljima jer im je gledanje "3,2,1 – kuhaj" izgovor da ostanu dulje pred televizorom. Što se tiče satova domaćinstva, još nisam stigla razgovarati o tome sa školom – veli Martina. Njena omiljena jela su juhe i različita variva, a meso joj nije najvažnije na meniju. S pripremom ribe bliže se upoznala tek u showu.
– U Zagorju, gdje sam odrasla, more nam baš nije na dohvat ruke (smijeh) pa nisam imala puno iskustva s ribom, ali nakon što sam je pripremala u showu, sigurno ću češće zaviriti u ribarnicu – kaže Martina.
Kutak s dobrom hranom
U showu je naučila brojne vještine i susrela se s novim tehnikama kuhanja te spoznala što je do sada pogrešno radila.
– Općenito svi imamo problem s prekuhavanjem namirnica i tek sada znam da se komad mesa fino može pripremiti i za osam minuta – kaže Martina. Otkrila je kako joj je san jednog dana imati malu zalogajnicu. – Bio bi to kutak s dobrom hranom, varivima i juhicama, a sva jela bi se pripremala od sezonskih namirnica – otkriva.
stvarno je super zenskica neka pobjedi.