TV KRITIKA

Drama, klanovi i ispadanja su i dalje ispred educiranja gledatelja o kulinarskim tehnikama

Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: RTL
Foto: RTL
Foto: Nova TV
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
Foto: Promo
23.10.2023.
u 20:35
Idealna kulinarska emisija trebala bi imati zanimljive kandidate, ali i prostora da oni koji gledaju emisiju nauče nešto više o kulinarstvu, a ne o psihologiji grupe i kako će se uvijek netko na kraju uspjeti posvađati
Pogledaj originalni članak

David Skoko: motor, loza, kuhača // HRT1 - četiri ruže
Iako se Hrvatskoj često tepa da je “zemlja vina”, i u takvom okruženju mnogi konzumenti tog istog vina o njemu ne znaju reći više od toga je li - crno ili bijelo. Stoga je zaista sjajna ideja nove kulinarsko-putopisne emisije “David Skoko: motor, loza, kuhača” u kojoj ovaj poznati chef na motoru putuje Hrvatskom i približava gledateljima poznata vina. I to na način da posjećuje različite dijelove Hrvatske, od Slavonije i Baranje, Zagorja i Plešivice do Zadra, Krka, Pelješca te Istre, gdje odlazi u posjetu najistaknutijim domaćim vinarima. U teoriji zvuči dobro, u praksi je - još bolje. Kao prvo, Skoko je izrazito šarmantan i pred kamerama se snalazi kao kod kuće. Dosta često se dogodi da bi stručnjaci u nekom području mogli imati potencijala za jako zanimljivu televizijsku emisiju na neku temu, ali nemaju toliko prezentacijskog smisla pa u konačnici sve to ne izgleda dobro. No Skoko je i vrstan chef i veoma simpatično televizijsko lice što je odlična kombinacija za gastronomsko-enološki putopis. Skoko veoma ležerno i to na svom motoru, putuje Hrvatskom i na veoma razumljiv način govori o vinima, a uz to još i priprema razne delicije. Njegova konverzacija sa sugovornicima je zabavna i zanimljiva, a cijela je atmosfera veoma opuštena. Zapravo je dobro da cijeli format nije previše stručan, nego ležeran jer je cilj laicima približiti svijet vina i dobre hrane. U isto vrijeme edukativno i zabavno - odlična kombinacija! Uostalom, većina ljudi o vinima malo zna, tako da je već veliki pomak ukoliko ovakva emisija potakne nekoga na edukaciju i istraživanje.


Masterchef // NOVA TV - jedna ruža
Bilo bi dobro kada bi Masterchef svojim gledateljima pružao više savjeta i zanimljivosti o kulinarstvu, a kad bi sadržaj manje bio orijentiran na sam show. Iako se stječe dojam da je nova sezona ipak nešto manje orijentirana na senzacionalizam, i dalje se čini kako se nekada, gledajući jedan od najpoznatijih kulinarskih showova moglo naučiti više. Nažalost, drama, klanovi i ispadanja su i dalje ispred educiranja gledatelja o kulinarskim tehnikama, a sama jela kao da su u drugom planu jer se naglasak stavlja na odnos kandidata i žirija. Idealna kulinarska emisija trebala bi imati zanimljive kandidate, ali i prostora da oni koji gledaju emisiju nauče nešto više o kulinarstvu, a ne o psihologiji grupe i kako će se uvijek netko na kraju uspjeti posvađati.


Život na vagi // RTL - dvije ruže
Još jedna emisija, koja posredno ima veze s kuhanjem je “Život na vagi” koja, pohvalno, ima dijelove posvećene edukaciji. Stručnjaci iz različitih područja kandidatima drže predavanja o zdravoj prehrani, o receptima koje mogu uvesti u svoj jelovnik, o štetnosti određenih navika… Takav se sadržaj emitira praktički cjelovito i nije pretjerano skraćen što je uistinu zanimljivo. Doslovno se u sklopu emisije emitira kako kandidati sjede na nekoj od radionica i slušaju je, a samim time je isti sadržaj plasiran i gledateljima koji također imaju priliku naučiti nešto novo i korisno. Ono što treba istaknuti kao upitno je što je ipak riječ o kandidatima s težim zdravstvenim problemima, odnosno s težim poremećajem u prehrani i meniji za njih su jako prilagođeni i u potpunosti personalizirani pa su ovakva predavanja zapravo poprilično generalizirana i može se steći dojam kao da se šalju veoma pojednostavljene poruke, kao da se do tako teškog zdravstvenog stanja dovedu ljudi konzumacijom premalo kvinoje ili bulgura i da je malo povrće rješenje svih problema.

GALERIJA Bili smo na snimanju novog gae showa HRT-a i vratili se u prošlost s poznatim Hrvatima

Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje
Foto: Renato Branđolica/HRT
Godina za pamćenje

Slasna jela bez glutena // HRT2 - jedna ruža
Na prvom i drugom programu HRT-a, posebice u ranojutarnjim terminima mogu se uhvatiti razne gastronomske emisije strane produkcije, poput “Slasna jela bez glutena” koja se trenutno prikazuju. Prednost takvih emisija je što često imaju puno veću širinu tema, no ponekad uopće nisu prilagođene hrvatskoj publici. Ova primjerice obrađuje danas izrazito aktualnu temu o kojoj ljude treba još jako puno educirati, ali bilo bi još bolje kada bi takav sadržaj inspirirao one koje rade na domaćim emisijama, da u njih uključe širi raspon tema. 

VIDEO Gile iz Električnog Orgazma: 'Mediji u Srbiji danas su manje neovisni nego u vrijeme Miloševića'

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.