nakon severine

Ella Dvornik komentirala objavu Freda Matića, jedan njegov potez ujedinio je poznate Hrvatice

Foto: Instagram, Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ella Dvornik
Foto: Facebook/TS Auris
Ella Dvornik
Foto: Instagram screenshot
Ella Dvornik
Foto: Instagram
Ella Dvornik
Foto: Facebook
Ella Dvornik
26.06.2021.
u 13:47
Matićevu objavu na svom je Instagramu podijelila i Ella Dvornik. Učinila je to dan nakon što se o istoj temi oglasila i Severina.
Pogledaj originalni članak

Blogerica i influencerica Ella Dvornik na svom je Instagramu podijelila svoje mišljenje o Predragu Fredu Matiću koji se jučer pohvalio da je Europski parlament usvojio njegov izvještaj o pobačaju. "Heroj kojeg trebamo", napisala je Ella uz Matićevu objavu koju je podijelila na svom Insta Storyju. 

Foto: Instagram

"Uspjeli smo! Europski parlament je sa 378 glasova usvojio moj izvještaj o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena. Konačno imamo jasan stav - svatko u 🇪🇺 mora imati pristup kontracepciji, medicinski potpomognutoj oplodnji, pobačaju i drugim zdravstvenim uslugama!", napisao je Matić u objavi koju je podijelila Ella i to nakon što je jučer istu učinila i Severina. 

Splitska pjevačica također je javno dala podršku Matiću. "Bravo", poručila mu je jučer kratko uz fotografiju na kojoj Matić veselo skakuće od sreće. 

Foto: Instagram

Europski parlament je usvajanjem Matićeva izvješća proglasio nasilje protiv ženskih seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih prava oblikom nasilja protiv žena i djevojčica te preprekom napretku prema rodnoj ravnopravnosti. Parlament je stoga pozvao države članice da ženama zajamče pristup visokokvalitetnim, sveobuhvatnim i pristupačnim seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim pravima te da uklone sve prepreke koje im onemogućuju korištenje tih usluga. Poljska je država članica koja je posljednjih godina otklizala u zabranu pobačaja, a Malta je država u kojoj je pobačaj potpuno protuzakonit, čak i kad je trudnoća nastala silovanjem ili incestom.

Matićevim izvješćem Europski parlament poziva sve, pa i te dvije države, da omoguće pristup sigurnom i legalnom pobačaju. Da osiguraju da pobačaj na zahtjev bude legalan u ranoj trudnoći, ali i kasnije, ukoliko trudnoća ugrožava zdravlje žene.  Za mnoge je zastupnike posebno bio kontroverzan dio teksta rezolucije u kojem Europski parlament “žali što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati zdravstvene usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti, što dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život i prava žena”. Usvojena rezolucija također poziva države članice da uvedu sveobuhvatni seksualni odgoj za osnovnoškolce i srednjoškolce s obzirom da obrazovanje i informacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju mogu značajno doprinijeti smanjenju seksualnog nasilja i uznemiravanja. Rezolucija apelira i na to da se higijenski proizvodi za menstruaciju svuda u EU oslobode plaćanja PDV-a. 

VIDEO Pogledajte Večernjakovu desetku sa Zdenkom Kovačiček 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

DU
Deleted user
14:08 26.06.2021.

Kad ti potporu daju starlete i sponzoruše onda znaš da si dotakao dno života.

IS
istina00
14:13 26.06.2021.

pohvale za pravo na ubojstvo nerođene djece?!?!? svaka čast, niže ne može!

FR
franjo2
14:06 26.06.2021.

Što si već gad, lopov i tupan to te sve više i više na Hrvatskim medijima hvale.