Manje od mjesec dana do početka

Kako će HTV pratiti SP u Brazilu? Nogomet s manje analiza, a više zabave

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
nogomet
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
nogomet
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
mila horvat
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
igor štimac
17.05.2014.
u 10:00
Sportska redakcija HRT-a podijelila se u 4 tima, svi imaju do pet zaduženja i radni dan će im trajati 16 sati
Pogledaj originalni članak

Sportska redakcija HRT-a spremna je za Brazil! Dok Niko Kovač još slaže konačnu listu reprezentativaca koji će 12. lipnja istrčati na travnjak Arene u Sao Paulu, sportska redakcija HRT-a već je posložila svoju reprezentaciju koji će pratiti Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Za petama Niki Kovaču

– Činjenica da se "vatreni" nakon osam godina vraćaju na svjetsko prvenstvo, ali i da imamo iznimno jaku i atraktivnu skupinu, uvelike je odredila i način na koji će HRT pratiti ovo veliko natjecanje – kaže Drago Ćosić, voditelj projekta Brazil 2014.

Zajedno s urednikom sportske redakcije Brunom Kovačevićem i ostalim novinarima Ćosić je u ponedjeljak, točno mjesec dana prije početka SP-a i prve utakmice koju igraju Hrvatska i Brazil, predstavio HRT-ov program za SP.

– Ovo je najsloženiji projekt na kojem sam radio u svojoj 30-godišnjoj karijeri. Utakmice se igraju u 12 gradova i HRT će prenositi sve 64 utakmice. Na ovom projektu radit će 150 djelatnika HRT-a, a njih 26 ide u Brazil – otkrio je Ćosić. Brazilski dio redakcije bit će podijeljen u četiri tima koja će imati svoja zaduženja.

– Prvi tim, u kojem su Mila Horvat, Robert Jelečević, Srđan Fabijanac, Marko Šivak i Davor Lulić, zadužen je za praćenje "vatrenih", oni će biti za petama Niki Kovaču i njegovim dečkima, javljat će se iz hrvatskog kampa, s naših utakmica i 24 sata će pratiti reprezentaciju. Drugi dio ekipe smješten je u Rio de Janeiru, u International broadcasting centru, i njihova je zadaća da Fifin program obogate i pripreme za naše gledatelje. Naime, FIFA MAX program će pratiti sve utakmice, snimati presice, intervjue s nogometašima, a HRT će taj sadržaj preuzimati – objasnio je Drago Ćosić. Treći dio ekipe u Brazilu su komentatori koji rade izravne prijenose, a četvrtu ekipu predvodi HRT-ov reporter Dragan Nikolić koji će lutati lijepim Brazilom tražeći zanimljive i neobične priče o ovoj zemlji sambe, sunca, pješčanih plaža... Uz Dragu Ćosića, utakmice će komentirati Marko Šapit, Stjepan Balog, Krešimir Čampa te Saša Sušec, a sukomentator će biti bivši reprezentativac Goran Vlaović, koji nije skrivao uzbuđenje zbog odlaska u Brazil.

 

– Ako je Velika Britanija kolijevka nogometa, onda je Brazil bračni krevet ovog sporta i jedva čekam da legnem u njega – rekao je Vlaović.

– Svaki član ima po tri do pet zaduženja i radit će se po 16 sati dnevno – naglasio je Ćosić. Dnevne emisije naziva Brazuca, što je kod Brazilaca pojam za popodnevnu fjaku, gledanje ili igranje nogometa, iz zagrebačkog studija vodit će i uređivati Bruno Kovačević i Viki Ivanović. U pomoć će im uskočiti i nogometni stručnjaci Igor Štimac, Robert Prosinečki, Elvis Scoria i Anton Samovojska te, naravno, Oko Sokolovo Mateo Beusan, koji će pozorno pratiti sve sudačke odluke.

– Prenose se tri utakmice dnevno, prva je u 18 sati, a zadnja u ponoć. Prvi dio emisije počinjat će u 20 sati, trajat će pola sata i taj dio sadržaja bit će zabavan. Od 20.30 do 20.50 uslijedit će analiza utakmice

Cropacabana iz našeg kampa

Ovaj put smo malo promijenili koncept, naime, prije smo u ovakvim emisijama imali više analitike i govorancije, što su nam gledatelji malo i zamjerili pa smo to odlučili smanjiti. Zato ćemo imati više živih javljanja, priča iz našeg kampa uoči utakmice – otkrio je urednik Bruno Kovačević. Rubrika u kojoj se reporteri javljaju iz našeg kampa zove se Cropacabana, a gledatelje će svojim ironičnim pjesmama zabavljati i Luka Bulić. Manje analiza nije jedina novost u praćenju ovog nogometnog spektakla.

– Projekt "Brazil 2014." istodobno je i prvi pravi multimedijski događaj koji će HRT pratiti na svim mogućim platformama i razinama. Osim izravnih prijenosa u HD formatu, i to u normalnom DVBT standardu, te live streama, prvi put jedan tako veliki događaj naći će se i na zaslonima tzv. pametnih mobitela s posebnom aplikacijom – kaže Ćosić. Ova je aplikacija sasvim besplatna i dostupna je od jučer. Hrvatski radio također će prenositi sve 64 utakmice. Svakodnevno će na Drugom programu Hrvatskog radija biti emisije od 18 do 24 sata, a nakon toga slušatelji će moći pratiti utakmicu koja počinje u ponoć.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
13:35 17.05.2014.

Mila bi trebala biti u studiju jer je najbolja voditeljica za ovakav program, a Ivanović na terenu. Misle li Štimca imati u studiju kad igra Hrvatska? To ne bi bili prikladno, ali bi moglo biti zabavno. Volio bih vidjet Herr Otta u studiju jer bi mogao imati zanimljive diskusije sa Samovojskom. Uvijek je dobro imati svađalicu u emisiji da bude življe.