Razgovori su u tijeku

Legendarni Plavi Orkestar ponovno u originalnoj postavi?

Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
24.10.2024.
u 17:19
Naime, u glazbenim krugovima već neko vrijeme kruže glasine da će se Saši Lošiću Loši i braći Ćeremida pridružiti originalni gitarist Mladen Pavičić Pava, koautor legendarnog hita "Suada".
Pogledaj originalni članak

Ljubitelji Plavog Orkestra, jednog od najpopularnijih bendova na ovim prostorima, mogli bi se radovati u nadolazećoj 2025. godini. Naime, u glazbenim krugovima već neko vrijeme kruže glasine da će se Saši Lošiću Loši i braći Ćeremida pridružiti originalni gitarist Mladen Pavičić Pava, koautor legendarnog hita "Suada".

U ožujku 2025. navršava se točno 40 godina od objave njihovog debitantskog albuma "Soldatski bal", što bi mogao biti savršen povod za ponovno okupljanje u izvornoj postavi, tijekom koje su izdali albume "Soldatski bal", "Smrt fašizmu", "Sunce na prozoru" i "Simpatija", koje su pratile istoimene turneje. Tragične okolnosti rata u bivšoj Jugoslaviji razdvojile su članove grupe, a Mladena Pavičića Pavu put je odveo u daleku Kanadu, gdje od tada nije svirao sa svojim prijateljima iz benda.

Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time
Foto: Music Time

"Plavi Orkestar jedini je bend na ovim prostorima koji je doživio popularnost nalik Beatlesima. Njihovi su se albumi prodavali u stotinama tisuća primjeraka, a obožavatelji su čak kampirali pred hotelima u kojima su odsjedali. Lošu, Pavu i braću Ćeremida gledali su kao svoje najveće idole. Karijera benda započela je 1983. u Sarajevu u sklopu pokreta Novi primitivizam, koji je iznjedrio i Elvisa J Kurtovicha i Zabranjeno pušenje. No izlaskom prvog albuma 'Soldatski bal' 1985. godine, te hitovima poput 'Bolje biti pijan nego star', 'Suada' i 'Goodbye Teens', Plavi Orkestar postao je fenomen na prostoru bivše Jugoslavije."

Svjedočili smo maniji kakva nikada prije nije viđena. Novinari su tada pisali o fenomenu Plavog Orkestra kao o "posljednjoj masovnoj histeriji u Jugoslaviji", a jedan ih je strani novinar prozvao "istočnoeuropskim Beatlesima iza željezne zavjese". Ako se dugo očekivano ponovno okupljanje dogodi, originalni Plavi Orkestar nastupit će zajedno prvi put nakon 35 godina.

VEZANI ČLANCI:

"Plavi Orkestar ljudi su uvijek doživljavali kao benignu pojavu - poput ćevapa, sladoleda, čovječje ribice - s kojom nitko nema problema. Ako gledamo Plavi Orkestar kao pojavu, onda smo valjda posljednji dinosauri u regiji” rekao je Saša Lošić Loša.

Vijest smo provjerili kod glazbenog promotora Tomislava Kašljevića, koji nam je potvrdio da se o povratku originalnog Plavog Orkestra trenutačno vode razgovori. "Učinit ćemo sve da ostvarimo povratak originalne postave Plavog Orkestra, uz koju su odrastale generacije. Razgovori su još u tijeku, uskoro ćemo objaviti nove informacije. Ovo ne vidimo samo kao poslovnu priliku, već i kao događaj koji će ostaviti emotivni trag u cijeloj regiji” rekao je Kašljević.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.