lazeez

Libanonski chef u Zagrebu je otvorio fast food koji je raj i za vegetarijance i za ljubitelje mesa

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez
20.04.2024.
u 23:00
Libanonac Ihab Abi Said ipak se 2019. godine vratio te, umjesto restorana, pokušao ponovno opet nešto specifično i novo te prvi otvorio libanonski fast food Lazeez.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je 2011. u Radničkoj otvorio prvi libanonski restoran u Hrvatskoj, Delicia Lebanese, i potom ga morao i napustiti, 50-godišnji Libanonac Ihab Abi Said ipak se 2019. godine vratio te, umjesto restorana, pokušao ponovno opet nešto specifično i novo te prvi otvorio libanonski fast food Lazeez. Kako kaže, Hrvatska je prekrasna zemlja, a narod fenomenalan. Prvi libanonski fast food otvoren je na uglu Zvonimirove i Tuškanove ulice blizu bivšeg kina Mosor, u prostoru gdje je godinama radila mala ćevabdžinica, i postao je malo privlačno mjesto za prave gurmane. Na bijeloj ploči piše Lazeez, Lebanese Fast Food. Riječ lazeez s arapskog se može prevesti kao ukus ili uživanje u hrani.

- Prvi sam koji je otvorio bilo kakav libanonski restoran u Hrvatskoj, to je bilo u Radničkoj 2011. godine. Nažalost, morao sam ga napustiti jer je najam prostora bio previsok i nisam mogao pokrivati sve troškove. Mogu vam reći da je to bilo super iskustvo jer Hrvati, kao što znate, putuju po svijetu i idu po različitim restoranima, ali nikada u Hrvatskoj nisu imali libanonski restoran. Ja sam po profesiji kuhar i kuhao sam autentičnu libanonsku hranu koju su Hrvati prepoznali i obožavali. Dolazili su nam gosti gotovo svih hrvatskih društvenih slojeva, mnogi poznati iz političkoj, javnog i kulturnog života. Morao sam zatvoriti jer nisam mogao plaćati najam i ostale izdatke i vratio sam se u Moskvu. Bila je to teška odluka, ali sam morao to učiniti - priča nam Ihab Abi Said, napominjući kako se ipak vratio 2018. godine i već 2019. godine otvorio Lebanese Fast Food, Lazeez.

VEZANI ČLANCI

 

- Kako sam prvi otvorio libanonski restoran, tako sam prvi otvorio i libanonski fast food. Mogu vam reći da jako dobro radimo jer Hrvati su prepoznali našu kvalitetu. Dolaze po hranu sami, a imamo i puno dostave. Zbog velike potražnje, s obzirom na to da imam malo prostora, morao sam postaviti i terasu jer ljudi su jednostavno htjeli doći i tu pojesti. Libanonska kuhinja je poznata kako za ljubitelje mesa tako i za vegetarijance koji najviše traže naše dvije najpoznatije salate - fattoush i tabbouleh. Fattoush se pravi od kupusa, rajčice, krastavaca, svježe mente, luka, rotkvice, ruja i prepečenog arapskog kruha, a začini limunovim sokom i maslinovim uljem, dok je tabbouleh salata od sitno sjeckane rajčice, peršina, luka i burgula, također začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom. U Hrvatskoj su od naših jela najpopularniji falafel i humus, jela od slanutka. Budući da Hrvati jako vole i meso, popularno jelo je roštilj i shawarma, koja uključuje pečene tanke kriške marinirane vrhunske janjetine ili piletine. Libanonski je roštilj pravi raj za mesoljupce. Možete uživati u mariniranim kockama janjetine i piletine, janjećim kotletima, šiš ćevapima od mljevenog janjećeg mesa, kao i kafta (ćufti od junećeg mljevenog mesa raznim specifičnim začinima). U libanonskoj kuhinji koriste i puno šipka, koji je odlična dekoracija za salate. Zbog velikih pritisaka mojih gostiju, tražim prostor kako bih uz fast food otvorio i restoran, što vjerujem da ću uspjeti do kraja godine. Već 25 godina radim kao kuhar i prvi put u životu otvorio sam fast food. Svuda po svijetu imao sam restorane. Ne žalim se i mogu vam reći da je to super iskustvo - govori Ihab Abi Said.

Priča i kako Libanon to što je veličinom mala zemlja nije spriječilo da razvije bogatu kulturu, povijest i gastro specijalitete koji su danas prisutni diljem svijeta.

Libanon je zemlja na obali istočnog Sredozemlja, kao i susjedne joj arapske zemlje, koja se ponosi kuhinjom koju karakterizira pravo malo bogatstvo boja, okusa i mirisa. Na libanonskim će se tanjurima često naći mnogo voća i povrća, žitarica, riba, a u nešto manjoj mjeri meso, i to pretežno perad ili janjetina. Za Libanonce hrana označava gostoljubivost i dijeljenje, stoga se za stolom najčešće poslužuje više manjih jela, koja jednako hrane glad kao i za želju za druženjem. Najbolja je karakteristika takvog slavlja života tzv. meza, kombinacija malih porcija koje se poslužuju kao predjelo. Libanonska kuhinja pravi je primjer mediteranske - voće, povrće, svježa riba i ostali plodovi mora, maslinovo ulje, začini... Ima tu i tradicionalnih jela od mesa, nezamjenjivi sastojci kojih su češnjak i djevičansko maslinovo ulje, a namirnice se najčešće pripremaju na grillu, peku se ili pirjaju na maslinovu ulju. Libanonska kuhinja upotrebljava razne vrste mediteranskog bilja, začine, a posebno pazi na svježinu sastojaka.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez

Osim Ihaba Abi Saida, koji je glavni kuhar, u Lazeezu hranu priprema i simpatična Sirijka, Lamis Barhom, koja je u Hrvatsku stigla iz mjesta blizu Latakije.

- U Hrvatsku sam došla prije sedam godina, sa svojim suprugom, inače Hrvatom, koji je radio u Ini na naftnim poljima u Siriji. Zbog rata muž je izgubio posao i odlučili smo se vratiti u Hrvatsku. Malo mi je u početku bilo teško, ali sad sam se prilagodila i mogu vam reći da sam postala prava Zagrepčanka, purgerica - kaže kroz smijeh Lamis, ističući kako je brzo naučila hrvatski jezik.

- Svi me pitaju kako kuham libanonsku hranu a Sirijka sam!? Ljudi ovdje ne znaju da između sirijske i libanonske kuhinje postoji samo mala nijansa razlike - otkriva Lamis Bahrom, objašnjavajući kako je Libanon poznat i po miksu sedam začina koji se koristi i u sirijskoj kuhinji.

- U njega stavljaju crni i bijeli papar te malo cimeta, a ostali sastojci i omjeri su tajna koju svaki kuhar čuva. U ovaj miks može se dodati još, primjerice, kumin, korijander, klinčić, muškatni oraščić, đumbir, kardamom. Ja nisam profesionalna kuharica, ali mama me naučila kuhati. To je kod nas u kulturi, da svaka žena mora učiti kuhanje. Kao dijete sam se uvijek opirala biti u kuhinji i kuhati, zbog čega sam uvijek dobila jezikovu juhu od mame, a sada se često sjetim riječi njezinih riječi. “Bogatstvo je znati kuhati, jer kad znaš kuhati, nikada nećeš biti gladan!” Evo, sada sam to osjetila i na svojoj koži i dobro mi je došlo što me mama tjerala po kuhinji - priča Lamis koja je jako ponosna na sebe kada gosti, nakon što pojedu, pohvale hranu i kažu da je odlična i ukusna i ponovno se vraćaju.

- To je moja najveća sreća. Odmah u sebi kažem... eh, da me sada moja mama vidi! - kroz smijeh govori Lamis.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Libanonski restoran i dućan Lazeez

Osim Lazeeza, Ihab Abi Said, odmah uz fast food, ima i Habibi Orient Supermarket koji vodi njegova žena, Sirijka, Amal Obeid.

- Također je riječ o prvom supermarketu koji građanima Zagreba nudi povrće, voće, meso i brojne druge proizvode iz zemalja poput Libanona, Irana, Egipta ili Maroka, a koje ne možete pronaći nigdje drugdje. Tu se mogu naći i halal kobasica, grahorica i ajrana, tradicionalnog turskog osvježavajućeg napitka na bazi jogurta. Habibi Orient Supermarket prvi je pravi zagrebački dućan u kojem se mogu nabaviti različite orijentalne halal namirnice - govori Amal Obeid koja svu robu iz tog dućana uvozi direktno iz dalekog Bliskog istoka.

- Moje mušterije 70 posto su Hrvati koji su jako zaljubljeni u arapske namirnice, od čaja, datulja, začina itd... U zadnje vrijeme puno se putuje po zemljama Bliskog istoka i hrana i začini više nikome nisu strani - govori Amal Obeid, ističući kako im je, kad su došli, bilo jako teško i nije vjerovala da će ikada postići uspjeh koji su danas postigli.

- Ako ništa drugo, mogu s ponosom ponovno reći da smo prvi koji smo doveli u Hrvatsku libanonsku hranu i s time ući u hrvatsku povijest - zaključila je Amal Obeid.

VIDEO

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.